Nyheter om , ,

Nu börjar Blankspots Sverigeresa

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap.När läseboken Nils Holgersson skickades ut hade precis de första flygplanen lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag? Vilka är bildningsbehoven? Var finns kunskapsklyftorna? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet?

Med reportageserien “Verkliga Sverige” vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser. Reportageserien planeras att pågå under tre år och den röda tråden är att 100 senare besöka de platser och landskap som Selma Lagerlöf skrev om.

Ända sedan Blankspot grundades år 2015 med fokus på utrikesreportage har läsare önskat reportage även från Sverige och i dag publicerar vi Kapitel 1 av Martin Schibbye från Skåne och en text om den jakt på vardagen som Brit Stakston kommer att skriva om i serien.

Den kommande veckan publicerar vi flera reportage från Skåne. Du som har tips, egna minnen att dela med dig av eller bara vill följa reaktionerna häng med här på Facebook.

Vi kommer att besöka Vellinge bibliotek torsdagen den 25:e oktober klockan 14.00, välkomna dit för att samtala om reportageserien. Nästa landskap på resan genom Sverige blir Blekinge följt av Öland, Gotland och sedan Småland.

Har du idéer eller tips till vår resa genom resten av Sverige så hör av dig till redaktionen.

Läs mer på samlingssidan för reportageserien.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"