Nyheter om ,

Norska journalister greps i Qatar

Norska NRK:s journallister Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani greps i Qatar efter att ha varit i kontakt med regimkritikern Abdullah Ibhais vars fall Blankspot tidigare skrivit om.

Anledningen till det plötsliga gripandet är ännu inte känt, men de båda skulle genomföra en intervju med visselblåsaren och regimkritiken Abdullah Ibhais.

Hemmaredaktionen i Oslo började ana oråd när de inte hörde av sig som avtalat före planerad hemresa i söndags. Eftersökningar gav beskedet att de två hade gripits. NRK har inte fått någon förklaring till varför.

– Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetare har gripits och förhörts i samband med sitt journalistiska arbete. Pressfriheten är fundamental för NRK och för alla oberoende medier. Vi har inte fått någon förklaring från myndigheterna i Qatar, men det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen till SVT.

Under tiden som frihetsberövade hölls de i en fängelsecell, där de förhördes, och släpptes inte förrän i tisdags enligt fotbollskanalens Olof Lundh som är på plats i Qatar.

– Vi blev sittande 32 timmar på polisstationen och förhörda och är glada att vara tillbaka i Europa. Det har varit slitsamt och vi sak nu ha möten med NRK och efter det kan vi berätta mer, säger de frisläppta till norska tidningen VG.

De blev med alla sina datorer, kameror och mobiler som är kvar på polisstationen i Qatar. Men de vill i dagsläget inte gå in på om gripandet har något att göra med rättsprocessen mot Abdullah Ibhais.

– Vi var i Qatar för att ge en bild av hur situationen var i landet ett år före VM. Både vad gäller migrantarbetarna situation men också hur arenorna ser ut, berättar de frisläppta för norska tidningen VG.

I april dömde en qatarisk domstol FIFA tjänstemannen Abdullah Ibhais till fem år fängelse. Han blev åtalad i slutet av 2019 för att ha tagit emot mutor, men enligt den norska tidningen Josimar fanns det tydliga bevis på att Ibhais hade gripits av andra anledningar än vad som framkom i åtalet.

Nämligen den kritik han lyfte mot hanteringen av landets migrantarbetare till följd av demonstrationer som hölls i augusti år 2019. 

5000 migrantarbetare hade varit utan lön i flera månader och den 4 augusti valde de att samlas Al Shahaniya-distriktet, som ligger cirka 40 kilometer från huvudstaden, för att protestera.

Enligt uppgifter som publicerades på Josimors hemsida ska demonstrationerna ha lett till diskussioner inom kommittén, och Ibhais ska ha sagt att migranternas problem inte kunde förnekas och istället behövde kommittén genomföra åtgärder för att hjälpa migranterna.

Innan det norska temat greps hade de genomfört en intervju med Hassan Al-Thawadi, som enligt Abdullah Ibhais var den som ville att kommittén skulle vinkla demonstrationerna 2019 så de inte kunde förknippas med VM. Utifrån materialet som publicerades i Josimar och Ibhais berättelse om vad som hände ställde de troligtvis en del intressanta frågor till Al-Thawadi.

Den intervjun är en del av det material som de qatariska myndigheterna beslagtagit.

– Yttrandefriheten är grundpelaren i en fungerande demokrati, och grundläggande även för att kunna uppfylla andra mänskliga rättigheter. Det utbredda och växande trycket på yttrandefrihet och media i världen är mycket oroande. Qatariska myndigheter är väl införstådda med Norges ståndpunkter, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt (Ap) till NRK.

Läs också: FIFA-tjänsteman som kritiserade Qatar fick fem års fängelse – nu växer kritiken mot rättegången

Läs också: Kenyansk aktivist kan bli dömd till fängelse i Qatar