Nyheter om

Nobels litteraturpris till Abdulrazak Gurnah

Romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar men verksam i England, får Nobelpriset i litteratur för sina romaner om kolonialismens effekter.

Abdulrazak Gurnah föddes och växte upp på Zanzibar 1948 men är verksam i England, dit han kom som flykting i slutet av 60-talet. Han debuterade med romanen ”Memory of Departure” 1987, och slog igenom med ”Paradise” 1994.

– Hans verk ger oss en åskådlig exakt bild av ett Afrika som varit okänt för oss. En brokig övärld i Indiska oceanen som upplät slavhandel under olika kolonialmakter, sa Anders Olsson, Nobelkommitténs ordförande, i samband med tillkännagivandet.

Enligt Nobelkommitténs ordförande konfronterar författaren rasism och fördomar i sitt skrivande, samtidigt som ”han ser sig tvingad att förtiga och skriva om sin livshistoria för att undvika konflikter”.

Foto: Abulrazak Gurnah on Hebron Panel

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.