Nyheter om

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Abiy Ahmed fick Nobels fredspris 2019 för avtalet om fred mellan Etiopien och Eritrea, men också för reformerna inom landet: Politiska fångar släpptes och partier från oppositionen förklarades lagliga.

Premiärministern tillträdde 2018 och har sedan dess genomfört en rad reformer i det starkt repressiva landet.  Priset skulle uppmuntra Abiy Ahmed att fortsätta sitt jobb för fred, sa Nobelkommittén under prisutdelningen. 

Men sedan dess har fredspristagarens säkerhetsstyrkor anklagats för att i tysthet mörda och tortera människor i både oromo- och amhararegionerna, samt begå övergrepp mot folkstammarna mursi, bodi och suri i södra Etiopien. 

I en rapport från Amnesty anklagades också hans soldater för att ha fängslat minst 10 000 personer som anklagas för att vara medlemmar i den väpnade gruppen OLA i Oromoregionen. 

Efter det har kritiken mot priset växt sig starkt bland oppositionen till premiärministern. Därför tar nu den norska kommittén i ett uttalande bladet från munnen och slår fast att de till fullo står bakom sin fredspristagare.

I ett öppet brev till landets premiärminister skriver man att det kommit till kommitténs kännedom att rykten cirkulerar om att man skulle ha “ångrat” sitt val på grund av den senaste tidens händelseutveckling.

Påståenden om att man planerar att återkalla priset ska också ha spridits.

I brevet skriver sekreteraren för den norska kommittén Olav Njolstad att man aldrig ångrat sina beslut, varken förr eller senare: ”Inte ett enda Nobelpris har någonsin dragits tillbaka sedan det första delades ut 1901” konstaterar man.

Dessutom skriver kommittén att det inte är formellt möjligt att återkalla utdelade fredspriserna enligt stadgarna.

Nyheten om kommitténs stöd till Abiy Ahmed har slagits upp stort i de etiopiska statsmedierna.

Bild: Bair175

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.