Nyheter om

Namninsamling för ensamkommande splittrar partierna

Närmare 60 000 underskrifter samlades in till stöd för ensamkommande och deras kamp för att få stanna i Sverige. Blankspot var på plats när listorna överlämnades i samband med riksdagens öppnande.

I slutet av en 300 meter lång matta, gjord av ihopnålade lakan och täckta med tiotusentals handskrivna namn, väntar talespersoner från yrkesnätverket ”Vi står inte ut” på att representanter för de politiska partierna ska anlända. Totalt har 59 748 underskrifter samlats in under ett halvår.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna hade tackat nej till att närvara, men valde att skicka riksdagsledamoten Fredrik Lund Sammeli i sista stund. Först på plats är representanter för Feministiskt initiativ som under en längre tid har stöttat nätverket. Även Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson för migrationsfrågor, kristdemokraternas Désirée Pethrus samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt närvarade och senare anslöt även Maria Ferm från miljöpartiet direkt från Norge för att mota sin kopia av namnlistan.

– Liberalerna har inte hört av sig. Vi hade trott att de skulle vara bland av de första partierna att sluta upp med tanke på Jan Björklunds uttalanden. Moderaterna har vi inte hört från på riksnivå, men däremot från enskilda politiker på lokal nivå. Det finns många gode män som är moderater och som har gått med oss. Det visar att detta inte är en fråga om höger- eller vänsterpolitik, säger Kina Skoglund som är talesperson för nätverket.

Genom att sammanföra representanter från olika partier över blockgränserna hoppades nätverket att stärka bilden av att frågan inte handlar om partipolitik, utan om mänskliga rättigheter.

– Även om vi inte tycker lika på alla punkter är jag väldigt glad över det arbete som ni i “Vi står inte ut” gör för Sverige som land. Jag tycker att ingången med breda lösningar är en bra modell, som vi bör tillämpa både i Sverige och i Europa, säger Fredrik Lund Sammeli, riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Även centerpartiets Johanna Jönsson betonade att hennes parti inte håller med “Vi står inte ut” på alla punkter, men att politikerna måste lösa frågan om de ensamkommandes situation.

– Vi har förslag som, om de skulle genomföras, ändå skulle hjälpa. Men det är socialdemokraterna som måste få liv i den här frågan.

I samband med att hon tar emot sitt exemplar av namninsamlingen frågar hon Kinna Skoglund hur de orkar.

– Vi orkar inte många månader till. Politikerna behöver visa att de nu sätter sig och tillsammans tar tag i frågan. Då kanske vi finner ny kraft, säger Kinna Skoglund och tillägger:

– Om detta inte är löst till våren kommer det att bli en valfråga. Många är redo att byta parti utifrån hur partierna sköter den här frågan.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.