Blankspot om

Nådde hjälpen fram till Nepal?

Hjälp Blankspot att kunna granska vad som hände med katastrofhjälpen till offren för den svåra jordbävningen i Nepal för ett år sedan. För snart ett år sedan, den 25 april 2015, inträffade ett kraftigt jordskalv i Gorkha-provinsen i Nepal. Omkring 9000 personer miste livet och 18 000 skadades. Tusentals hem, skolor och vårdcentraler föll samman. Under […]

Hjälp Blankspot att kunna granska vad som hände med katastrofhjälpen till offren för den svåra jordbävningen i Nepal för ett år sedan.

För snart ett år sedan, den 25 april 2015, inträffade ett kraftigt jordskalv i Gorkha-provinsen i Nepal. Omkring 9000 personer miste livet och 18 000 skadades. Tusentals hem, skolor och vårdcentraler föll samman.

Under några dagar spreds nyheten över världen. I huvudstaden Katmandu fylldes gatorna med TV-team och fotografer som rapporterade om människor som genom ett under hade överlevt flera dygn under rasmassorna. I Sverige startade stora och små hjälporganisationer insamlingar till förmån för katastrofens offer.

I Katmandu har nu vårdcentralerna byggts upp och barnen har återvänt till skolan. Men hur gick det egentligen för de avlägsna byarna i Himalaya där jordbävningen var som värst? Mycket tyder på att de glömdes bort och att de överlevande fortfarande lever i sviterna av katastrofen.

En av de satsningar som vi på Blank Spot Project vill göra härnäst är att undersöka hur hjälpen fördelades i Nepal och om något försvann på vägen till det fattiga bergslandet. För att göra det måste vi ta oss dit inga andra journalister har tagit sig. Det kommer bli en lång och tidskrävande resa, delvis till fots och med hjälp av yakar. Förhoppningen är att kunna berätta om katastrofens verkliga omfattning – ett år efter att nyhetsbyråerna åkte hem.

För oss är Nepal en typisk vit fläck i medierapporteringen. Under året som gått har vi ofta just lyft fram situationen efter jordbävningen som typexempel på vad som händer när medier bara gör korta brankårsutryckningar till de platser där olyckan är framme. Ingen är kvar för att skildra det verkligt svåra som inträffar när efterskalven har lagt sig och när vardagen åter ska börja.

Om du tycker att detta känns angeläget kan du stödja just det här reportaget. Antingen prenumererar du eller så swishar du den summa du vill ge till just detta 123 554 35 41. Märk ditt bidrag med ”Nepal” oavsett betalform.

Det är en relativt kostsam reportageresa som kräver grundliga förberedelser.

Tillsammans kan vi undersöka om hjälpen verkligen nådde de människor som drabbades värst. Det behövs bara 139 personer som prenumererar för att just det här reportaget kan göras. *

      Budget:

Totalt: 136 000 kronor

Vi på Blankspot ser er läsare som en resurs i vårt arbete. Vi vet att det finns många läsare som jobbat med biståndsfrågor i decennier och vars kompetens kommer att vara nödvändig för att ro i land den här satsningen. Genom att tillsammans sätta tänderna i den här frågan tror jag vi kan nå längre och djupare än om vi hade arbetet på traditionellt vis med frågeställningen.

Alla som varit med och finansierar reportaget kan följa arbetet i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot7. Där berättar jag mer. Men det färdiga reportaget kommer att vara fritt och delbart. Kunskapen om vår omvärld är alltför viktig för att låsas in bakom en betalvägg.

* Blank Spot är en medborgarfinansierad reportagesajt utan annonser eller statligt stöd. Vi är just nu mitt inne i en kampanj för att finansiera verksamheten under 2016. I samband med det prövar vi även att finansiera journalistik genom en insamling till ett specifikt reportage. Om vi får in 136 000 kronor, eller 139 personer blir medlemmar, kan teamet ge sig iväg inom 14 dagar. Märk ditt bidrag oavsett storlek med Nepal.