Möt bloggaren som stod upp mot förtrycket och vann

Atnaf Brhane är en etiopisk människorättsförsvarare som var med och grundade
bloggnätverket ”Zone9 ”. På grund av sitt arbete var han frihetsberövad i 18 månader.

Från att ha varit ett av världens mest repressiva länder har det demokratiska utrymmet i Etiopien ökat på senare år. Politiska fångar har återfått friheten och terroriststämplade organisationer har blivit lagliga oppositionsrörelser. En av dem som varit med under alla dessa turbulenta år är Atnaf Brhane.

– Allt började efter valet i Etiopien 2005 när många civila sköts och journalister dömdes till långa fängelsestraff. Under alla år som sedan gick blev situationen allt svårare. Kollegor lämnade landet och tidningar stängdes ner, berättar Atnaf Brhane.

Som data-kunnig började han diskutera med sina vänner vad som kunde göras. Alla journalister som de brukade läsa för att veta vad som hände i landet satt i fängelse och kunde inte längre skriva.

Atnaf Brhane började att tillsammans med sina vänner besöka de fängslade kollegorna och skrev sedan ner vad de hade sagt.

Se intervjun

Livesänd intervju med Atnaf Brhane som var i Sverige inbjuden av Civil Rights Defenders.

Atnaf är en etiopisk människorättsförsvarare som var med och grundade det välkända bloggnätverket ”Zone9 Bloggers”.

Hör hans berättelse och tankar om maktskiftet i Etiopien.

Ur mötena med de fängslade föddes idén om en blogg med namnet ”den nionde zonen”. Kalityfängelset bestod av åtta zoner och ett av skämten bland de fängslade var att när någon blev fri så ”överfördes de till zon nio” – landet självt.

– Hela landet var som ett stort fängelse eftersom vi inte hade möjlighet att prata fritt även i
friheten.

Vännerna bestämde sig för en blogg där de skulle kunna diskutera mänskliga rättigheter och behovet av konstitutionella reformer. Efter en vecka stängdes bloggen ner av regeringen.

– Vi gjorde inget olagligt, vi krävde bara våra rättigheter i enlighet med konstitutionen, men i sammanhanget blev våra krav närmast revolutionära, säger Atnaf Brhane.

En eftermiddag upptäckte Atnaf Brhane att han var förföljd och att agenter hade deltagit på de utbildningarna som han hållit för journalister. Första gången Atnaf Brhane arresterades frågade förhörsledaren varför han hade lämnat sitt jobb.

– För honom var den enda förklaringen att jag var betalt av en utländsk säkerhetstjänst. När chocken över att ha arresterats hade lagt sig började Atnaf också upptäckta att det fanns en växande opinion utanför häktet för att de skulle släppas.

– Vi förstod att alla människorättsorganisationer släppte uttalanden med krav på vår frihet, men det kom också många med mat till oss och inne i fängelset kallades vi ”bloggarna”. Så det var också ett erkännande.

Våren 2018 fick Atnaf Brhane borgen och var tillfälligt ute ur fängelset när premiärministern Hailie Mariam Desalegn höll sitt historiska tal till nationen i vilket han sa att alla politiska fångar skulle släppas för att ”rädda nationen”.

– Det var stort att höra premiärministern säga de orden. Åtalet mot mig lades ner och kollegorna släpptes. Förklaringen till att det kunde ske ser Atnaf Brhane som en kombination av faktorer.

– Staten förstod att det inte fanns någon väg tillbaka. Ställda mot ett mobiliserat folk som via sociala medier koordinerade protesterna hade de inget val. Den andra förklaringen är att rädslan försvann.

Kortdokumentär om Etiopien

Blankspot kan i samarbete med människorätts-organisationen International Observatory of Human Rights (IOHR) publicera denna kortdokumentär om situationen. Dokumentären är gjord av Margherita Cargasacchi för IOHR.

Etiopien befann sig vid ett historiskt vägskäl. Efter ett turbulent år av reformer av den nya premiärministern Abiy Ahmed och hans administration gick landet från att vara ett av kontinentens största fängelser för journalister till att alla journalister var fria. Dessutom hade 264 hemsidor avblockerats och exilmedier tilläts operera i landet.

För många av landets före detta fängslade journalister inleddes nu en ny era. Däribland den flerfaldigt belönade Woubshet Taye, bloggaren Befekadu Hailu och 90-årige Yacob Wolde-Mariam. Hör dem resonera om deras egen och landets resa, från situationen under kejsaren Haile Selassie till dagens diskussioner om mediekunnighet, ”fake news” och nya fall av fängslade kollegor.

Tillbaka till utställningens startsida

Demokratin i dvala

Desinformation

Ökad övervakning

Inställda val

Stängda skolor

Kulturen pausad

2021 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm