Nyheter om ,

Möjligheten för demonstranterna i Jordanien att live-sända på Facebook stoppades

Enligt flera nätfrihetsorganisationer stängdes möjligheterna för demonstranterna i Jordanien att sända live ner under måndagen.

Begränsningarna av live-tjänster gällde under måndagen hos de flesta av landets internet-leverantörer. Enligt organisationen NetBlocks som kartlägger staters nedstängning av nätet internationellt är det inte heller första gången det sker.

Under det senaste åren har organisationen vid flera tillfällen noterat hur nätet i samband med protester begränsats. Under fjolåret skedde stora protester mot nedstängningen av en fackförening för lärare och även då stängdes nätet i perioder av. 

De senaste begränsningarna har att göra med den växande proteströrelsen i landet som kräver ett slut på det nattliga utegångsförbudet som regeringen infört för att begränsa smittspridningen. Ett förbud som många menar strider mot medborgerliga fri- och rättigheter.

Ilskan har också växt sedan nio patienter som behandlades för Covid-19 dött på grund av ett ett sjukhus fått slut på syrgas.

Enligt uppgifter ska läkare på sjukhuset ha ignorerat larmen om syrgasbristen och landets hälso-minister tvingades avgå i förra veckan efter att det blev känt. Jordaniens kung Abdullah II åkte efter händelsen själv till sjukhuset och beordrade sjukhuschefen att lämna sin post.

Under måndagens protester krävde demonstranterna nu hela regeringens avgång.

Redan innan pandemin var frustrationen stor hos landets befolkning över vad man upplevde som landets dåliga ekonomi på grund av korruption och hög arbetslöshet, frågor som tidigare fått tusentals att demonstrera med krav på förändring. Under 2018 gick tusentals jordanier ut för att protestera mot regeringens planerade skattehöjningar.

Enligt lokala journalister har också medier undvikit att rapportera om demonstrationerna vilket gör demonstranternas egna live-sändingar än viktigare för att nå ut med budskapet. 

Flera tusen kravallpoliser kallades ut för att möta demonstranter i flera jordanska städer under gårdagen. Tårgas användes också mot de protesterande som trotsade utegångsförbudet.

Jordanien, som har cirka 9,5 miljoner invånare, har registrerat mer än 460 000 fall av konstaterad coronasmitta. Mer än 5  200 personer med covid-19 har hittills avlidit i landet under pandemin.

Uppdatering (16/3): Under tisdagen ska möjligheten att live-sända vara igång igen enligt organisationen NetBlocks.