Röster om , ,

Dagbok om flykten från Afghanistan: Snart hamnar jag i förvar – igen

"Att situationen i Afghanistan är fruktansvärd och förvärras vet ni. Mindre känt är vad som sker med de tusentals som flytt och nu samlas på gatorna i Turkiet där jag befinner mig." Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Här finns en massa afghaner som lever illegalt. De som grips hamnar i förvar där de hålls tills situationen blir bättre i Afghanistan och de kan utvisas tillbaka. Det finns redan de som skickats tillbaka till Iran.

Mitt eget visum går snart ut och jag är orolig att jag också sätts i förvar här i Turkiet. Där är jag rädd att situationen blir tuff. Och hur länge ska jag då sitta inspärrad? Tills talibanerna är borta? Tills situationen bedöms som bättre i Afghanistan. Jag vet också vad det innebär att sitta i förvar. Jag satt i Iran på min sjuttonårsdag och jag har suttit i förvar i Frankrike och i Sverige. Men det räcker tycker jag. Ska jag också behöva sitta i förvar i Turkiet?

Bild från köpcentrum i Istanbul. Foto: Mohammad.

Förvaren här i Turkiet är också annorlunda. Detta är ett annorlunda land. Nu säger landets president att de ska inleda en dialog med talibanerna och att de måste ha bra förbindelser med gruppen inför framtiden. Turkiet är ett säkert land, ett bra land för många här men på grund av politiken och kopplingarna till olika rörelser så har det också dött en massa kurder i krig i landet.  

Jag behöver gå ut ibland men är ständigt rädd för att någon ska fråga mig om ett id-kort eller pass eftersom mitt visum har gått ut. Jag har ansökt om en förlängning av mitt visum men för att det ska godkännas måste jag ha en inbjudan av ett företag i landet. 

Vad de kräver är ett arbetsintyg, ett företag som intygar att de tänker anställa mig för att jobba. Eftersom mitt visum hit var ett ”business visa” så är det nu detta papper jag måste visa upp. Men jag känner inga företag här som kan hjälpa mig med detta och har inget jobb. Så utan det pappret hamnar jag i förvaret förr eller senare i väntan på utvisning. Så fort flygplatsen i Kabul fungerar som vanligt igen så kommer säkert utvisningarna att sätta igång igen. 

Bild från Istanbul. Foto: Mohammad.

Jag vet inte vad jag ska säga om situationen i Afghanistan som inte redan är sagt. Jag funderar på framtiden. Vad ska hända med Afghanistan? Människor försöker lämna landet fastklämda under flygplan. 

I ett uttalande från FN:s generalsekreterare stod det att: “FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt att konflikten har tvingat tusentals att fly sina hem och att det har rapporterats om allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Guterres uppmanade talibanerna och andra partier att skydda civila och sa att han var särskilt bekymrad över situationen för flickor och kvinnor i Afghanistan och att deras rättigheter bör skyddas.

Guterres efterlyste respekt för internationell humanitär rätt och skydd för rättigheter och friheter och betonade att behovet av humanitärt bistånd växte och att parterna borde få obehindrad tillgång till bistånd”.

Men som jag ser det finns det ingen humanitär rätt kvar att respektera. Inga friheter att skydda. Inga rättigheter att kränka längre. 

Jag är förvirrad och sjukt stressad just nu. Både för Afghanistan och för mig själv. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. Dagboken kommer att fortsätta även sedan Mohammad lämnad staden. För att inte missa så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.