Nyheter om

Miljökämpen Maxima Acuña har misshandlats

– Miljökämpen Maxima Acuña, som Blankspot tidigare skrivit om, ska enligt uppgifter i flera lokala medier ha misshandlats i söndags morse. — I Blankspot reportaget “Inkaguldets svenska väktare” kunde vi berättat om Maxima Acuña och hennes kamp om att få bo på den mark hon bott på i två decennier och som som gruvbolaget Yanacocha gör […]

Miljökämpen Maxima Acuña, som Blankspot tidigare skrivit om, ska enligt uppgifter i flera lokala medier ha misshandlats i söndags morse.
I Blankspot reportaget “Inkaguldets svenska väktare” kunde vi berättat om Maxima Acuña och hennes kamp om att få bo på den mark hon bott på i två decennier och som som gruvbolaget Yanacocha gör anspråk på i norra Peru, där man anlitar svenska Securitas säkerhetstjänster.
 
Hennes dotter uppger nu för mediebolaget Telesur att personal anlitad av gruvbolaget Yanacocha på söndagen runt kl 9.30 lokal tid bröt sig in i Maxima Acuña och hennes make Jaimes bostad där man orsakade skadegörelse.
 
“När Maxima och Jaime närmade sig dem och krävde att de upphörde med intrånget av hemmet, blev Maxima och Jaime våldsamt attackerade av gruvbolagets säkerhetspersonal, de slog Maxima i huvudet och på kroppen med ett vapen, och lämnade henne allvarlig skadad”, uppger dottern Ysidora Chaupe till Telesur.
 
Enligt medierapporterna nämns inte Securitas roll i detta fall.