Nyheter om ,

Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta”

Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen. Nu svarar Migrationsverket på kritiken från de strejkande.

– Det är inte rimligt att vi hålls inlåsta när det är svårt att verkställa utvisningarna, sa tjugoåriga Khaled Amiri till Blankspot i veckan.

Hungerstrejken pågår i förvaret i Flen på grund av oron för att smittas av corona. De som hungerstrejkar vill släppas fria med anmälningsplikt.

Migrationsverket skriver i ett mail till Blankspot att ”Initialt i samband med att matvägran påbörjades hade medarbetarna individuella samtal med samtliga förvarstagna som hade påbörjat sin matvägran. De samtalen ledde till att en stor grupp avbröt sin matvägran redan det första dygnet. De här samtalen sker nu dagligen med var och en som fortsatt matvägrar. Vi erbjuder också kontinuerligt mat och vätska.”

Migrationsverket påpekar också att samtliga av de hungerstrejkande dricker vatten och att personalen kontinuerligt följer upp de enskilda förvarstagnas mående och dokumenterar vilka som inte äter mat. 

Enligt Migrationsverket spelar de ”bordtennis och deltar i viss mån också i andra aktiviteter.”

Uppgifterna att de strejkande av personalen bemötts med uttalanden som “ingen bryr sig om ni dör” och att de inte lyssnat på dem menar Migrationsverket inte stämmer.

”Vi håller kontinuerliga samtal med de som matvägrar. Vårt budskap är att vi inte kan tvinga någon att äta och att det är i grunden den enskildes beslut och ansvar om man väljer att inte äta. Däremot är vi väldigt tydliga med att vi visst bryr oss om hur den förvarstagna mår och att vårt ansvar är att säkerställa att den enskilde får kontakt med den sjukvård som krävs i varje enskilt fall”. 

En av de hungerstrejkande Khaled Amiri säger att under veckan har de mått allt sämre.

– Det är nu den åttonde dagen av hungerstrejk. Vi mår allt sämre och känner att det inte är någon som bryr sig. Det finns nog inte ens någon som kommer att begrava oss.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.