Blankspot om

"Medlemsfinansierad journalistik och kärnkraftskatastrofer"

Hänt i veckan. Blankspots Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.

Det är en illa dold hemlighet att vi sedan starten inspirerats av brittiska The Guardian som länge varit en av världens bästa tidningar – och en av de mest förlustbringande. De har hållit emot och inte infört en betalvägg utan istället litat på donationer från läsare och medlemmar precis som vi på Blankspot.

Nu har de lyckats att för första gången på många år gå med vinst – tack vare frivilliga läsarbidrag.

När vi startade fick vi alltid höra att bygga en affärsmodell på medlemmar och donationer skulle vara svårt vilket vi kan ta gift på att det stämmer.

Men The Guardian inspirerar och visar att den modell vi valt är möjlig – även om vi är betydligt längre från att gå med vinst och inte har deras kassakista.

Vi noterar också med glädje att vår satsning på läsardialog och medskapande arbetssätt i våra olika facebookgrupper kring våra bevakningsområden är något som intresserar fler och fler i branschen. Vi får förfrågningar om lärdomar och tipsar då om vår bok där vi skriver om just det.

Annars är den stora skillnaden de senaste två veckorna att vår utvecklare, filmare, klippare och klippa – Jonatan Fried är tillbaka från föräldraledigheten, vilket märktes direkt när han tog tag i delar av sajten.

Under veckan har vi hanterat reaktioner efter helgens stora publiceringen från Afghanistan där Göran Engström för tredje året i rad följer upp några av de utvisade. Fortsätter vi följa de som kom som barn till Sverige i ytterligare ett par år kommer vi att på ett unikt sätt kunna berätta om vad som händer med de utvisade. Göran Engström har också under veckan också jobbat vidare med flera trådar från resan.

Som vanligt har det varit mycket föreläsningar för min del, på Hersby gymnasium på Lidingö, en säkerhetskurs i Uppsala och en panel om pressfrihet.

Vårt samarbete med Dissidentbloggen kring texter från nyligen frigivna journalister har blivit uppskattade och missade ni seminariet kan det ses i efterhand här. Vi publicerar även denna vecka en text om situationen i Etiopien.  Om du inte redan läst dem så gör det, de visar bland annat att det krävs oerhört mycket mer än att bara släppa journalister ur fängelse för att gå framåt som land.

Arbetet med “Verkliga Sverige” pågår som alltid och vi har med stor glädje läst texterna i BLT efter vårt besök i Bräkne–Hoby.

Nu i helgen ska jag lägga i båten och läsa igenom min kommande bok om Eritrea från pärm till pärm. Har ni idéer och förslag om allt från granskningar till affärsmodeller så hör av er.

Och ja höll på att glömma. Jag ringde en kärnforskare i veckan också för att reda ut vad som stämmer och inte i HBO-serien om Tjernobyl.

Och om ni är på språng i helgen och inte har tid att läsa – så kan ni nu lyssna på våra reportage.

Med vänlig hälsning,

Martin Schibbye, Blankspot.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.