Nyheter om

Medieorganisationer inleder kampanj för att ge Dawit Isaak en plats

Det har snart gått 20 år sedan journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades. I ett upprop på Eritreas självständighetsdag skriver tio personer, däribland företrädare för Amnesty och Publicistklubben, om en ny aktion för att kräva hans frihet.

Aktionen som kallas ”Dawit Isaaks plats” innebär att företrädare för organisationerna lägger ut bilder på tomma platser runt om i Sverige på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats. 

I ett debattinlägg i tidningen Expressen skriver flera undertecknare från bland annat Amnesty, Reportrar utan gränser och Journalistförbundet att ” Dawit Isaak har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet. Men bakom symbolen finns också en människa. En människa som har fråntagits rätten till ett liv i frihet. En människa som borde varit här hos oss. Han skulle kanske tagit en kaffe med en vän i Göteborg, gått på en ÖIS-match med någon i familjen eller besökt UD i sin roll som journalist för att göra en intervju.”

I höst är det 20 år sedan Dawit Isaaks tidning stängdes ner. Sedan dess sitter han fängslad i Eritrea utan rättegång, utan kontakt med omvärlden

– Att Dawit Isaak, fortfarande, efter snart 20 år sitter fängslad utan att Sveriges regering lyckats få hem honom är inte annat än en skandal. Vi ger inte upp och den här aktionen är bara den första av flera i år. Vi uppmanar alla att ta upp kampen tillsammans med oss. Det minsta man kan begära av Eritreas regering en dag som denna är att släppa Dawit och låta honom återförenas med sin familj, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande. 

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.