Röster om ,

"Maten dyr i coronavirusets spår" – Dagbok från Kabul vecka 15

Enligt statistiken har priset på ett ägg som brukade vara fem afghani nu stigit till tio afghani.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

10:e april

Fångarna har gjort uppror i Paktia-fängelset och ett antal viktiga talibanfångar har försökt fly från fängelset. Säkerhetsstyrkorna har ingripit.

En talesman för inrikesministeriet sa att omkring klockan åtta på kvällen hade ett antal fångar i Gardiz Central fängelset i Paktia-provinsen gripits för våldsamma upplopp efter att de försökt fly.

Han sade också att två av fängslade dödades och två andra skadades i sammanstötningarna. Ett antal fångar hade också rymt.

En talesman för inrikesministeriet sa också att två fångar hade skadats.

Samtidigt sa chefen för Gardez distriktssjukhus att kropparna av en polis och två andra sårade poliser hade förts till sjukhuset.

Afghanistan håller på att släppa ut 10 000 fångar varav många är talibaner. 

11:e april

Äggpriserna på marknaderna i Kabul har stigit med 50 procent

Efter utbrottet av corona i landet och begränsningen av antalet människor i vissa städer, särskilt i Kabul, har priset på ägg på Kabuls marknader stigit med upp till 50 procent.

Näringsidkare säger att på grund av inskränkningen av äggimporten på kommer de inhemska industrierna inte att kunna leverera tillräckligt med ägg till marknaderna.

Ministeriet för industri och bevattning förbjöd också import av kyckling och ägg från Iran och Pakistan på grund av viruset.

Enligt statistiken har priset på ett ägg som brukade vara fem afghani nu stigit till tio afghani.

 – Tidigare kostade ett ägg fem afghani och en kartong 650 afghani. Nu är priset på en kartong nära 1 600 afghani, säger Abdul Jabbar Tarakhel, en affärsman i Kabul.

Det är nu mycket svårt för alla som är fattiga i Kabul att kunna hitta mat. Det är inte bara ägg utan priset på alla varor har stigit. 

För varje dag som går blir situationen allt värre. Afghanistan har inte själv industrier för att skaffa råvaror för samhället, ungefär 90 procent av råvaror och livsmedel  kommer från utlandet och nu på grund av viruset är det många som blivit arbetslösa.

De har inte mat hemma och hungern kommer att bli värre varje dag som går.

De utvisade killarna som fastnat i Kabul har tur att de har en sponsor som hjälper dem med mat annars hade ingen av dem klarat sig i Afghanistan. Många av dem hade annars dött.

12:e april

Kabuls säkerhetsansvariga sa att tre personer skadades i två separata explosioner i morse. 

Ferdows Faramarz, en talesman för Kabul-polisen, sa att det elfte distriktet i Kabul bevittnade två på varandra följande explosioner.  Enligt honom skedde de två explosionerna med en timmes mellanrum vid det nya ryska ringvägsprojektet.

Regeringen håller på att släppa ut terrorister som tagit tusentals liv i Afghanistan. USA och talibaner har skrivit under ett fredsavtal men talibanerna fortsätter att döda och spränga bomber.

Talibanerna har dödat minst 30 civila på sju dagar.

Nationella säkerhetsrådets talesman Javed Faisal sa att de hade dödat minst 30 civila i nio provinser under de senaste sju dagarna.

Faisal skrev på sin Twitter-sida idag att vägbomber hade orsakat de flesta antalet civila offer.

13.e april

Med spridningen av coronavirus i landet har grannländernas regeringar stängt sina gränser för afghanska handlare och resenärer för att förhindra spridningen av viruset. 

När gränserna stängdes har råvarupriset multiplicerats på marknaderna, men trots att Pakistan nu har öppnat sina gränser säger medborgarna att det inte har skett någon förändring i priset på aror, utan snarare att priserna fortsätter att öka för varje dag som går.

 En av importörerna, Ahmed Navid Al-Kouzi, sade emellertid: “Handlare importerar mjöl och olja från andra länder, särskilt Kazakstan. Därför har öppningen av Pakistans gränser inte haft någon stor effekt på priserna.  Många har inte pengar och de som har lite pengar vågar inte köpa så mycket dyra saker som säljs i affärerna.

Han lade också till att affärsmän inte sänker priset på varorna och tycker att de säljer dyrt ska identifieras av regeringen och åtalas. .

14 :e april

När det regnar så blir det översvämning runt om i landet. Många tusen människor förlorar sina liv på grund av översvämningar i Afghanistan. Problemet är att regeringen inte har koll på hur de ska bygga broar.

I dag skulle två gå över floden men tyvärr sveptes de bort av översvämningen. Det hände i Badghisprovinsen.

När det blir vår brukar det regna så mycket i hela landet. Många barn som går i skolan måste promenera över en flod innan de kommer till skolan.

De flesta som förlorar sina liv på grund av översvämningarna är barn.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. Under hösten 2019 återvände Blankspots utsända reporter till Afghanistan för fjärde gången. Det senaste reportaget från den resan kan du läsa här.