Inom kort reser Martin Schibbye till Eritrea på ett journalistvisum för att följa upp fjolårets reportageresa och se vad som förändrats i landet.
Av Brit Stakston 8 november, 2017
– Planen är att intervjua ministrar, studenter, arbetare och militärer och ställa frågor om allt från gränskonflikten och sanktionerna till situationen för pressfriheten. De som vill bidra med perspektiv och kunskap är välkomna att gå med i Facebookgruppen för bevakningen av regionen: ”Uppdrag: Eritrea och Etiopien”.
Här finns den förra reportageserien från Eritrea.
Under hösten har Blankspot också mött över 1 100 elever på 20 skolor runt om i landet i ett skolprojekt med fokus på journalistik och demokrati. Dessa tusentals elever kommer att kunna följa Martin Schibbyes reportage i fält, via skolornas egna unika Facebookgrupper för varje skola.
– Jag kommer att söka svar också på deras frågor under resan, säger Martin Schibbye.
Här ett utdrag ur Facebokgruppen för Blankspots läsare på vägen ner till Eritrea:
Satt på flyget ner och gick igenom anteckningar från min förra reportageresa till Eritrea. Då skrev jag mycket om gränskonflikten mellan de bägge länderna, sökte ett krig och en konflikt men hittade ett land som törstade efter fred.
Den resan var på många sätt också både personlig och journalistisk.
Det kändes inför den omöjligt att ta sig till Eritrea, som att flyga till månen. Jag funderade då också mycket på varför jag ville tillbaka just till den här regionen, lite var det kanske som när man har en trasig tand, då vill man vara där med tungan och gojsa. Men det var också en känsla av vikten av berätta en historia som inte berättats om varför landet är som det är.
Den här gången känns det annorlunda.
Jag är mer fokuserad på dagens händelser och nuet – än på kriget, historien och de eritreanska politikernas drömmar.
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.