Nyheter om

Manifestation för Gui Minhai i Stockholm

Med anledning att det var 17 oktober 2015 som Gui Minhai först kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter i Thailand, anordnas nu samma datum tre år senare en stödmanifestation för honom utanför Kina ambassad på Djurgården i Stockholm.

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Publiceringen av regimkritiska böcker är med stor sannolikhet orsak till frihetsberövandet. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svenske medborgare. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg nära Beijing. Sedan dess den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina. Först efter tre år fick Gui Minhai träffa en svensk läkare.

Med anledning av att Gui Minhai varit frihetsberövad i tre år anordnas en stödmanifestation onsdagen den 17 oktober 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, strax Etnografiska museet och Tekniska Museet).

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund.