Nyheter om

Många döda efter etiopisk protest

Ett stort antal personer befaras ha dött i samband med protester mot regeringen i Etiopien under söndagen. Landet står nu inför sin kanske största politiska kris på decennier. Två miljoner människor samlades i söndags vid den heliga sjön Harsadi, söder om huvudstaden Addis Abeba, för att delta vid en ceremoni kallad ”Irecha” där folkgruppen oromo firar slutet på […]

Ett stort antal personer befaras ha dött i samband med protester mot regeringen i Etiopien under söndagen. Landet står nu inför sin kanske största politiska kris på decennier.

Två miljoner människor samlades i söndags vid den heliga sjön Harsadi, söder om huvudstaden Addis Abeba, för att delta vid en ceremoni kallad ”Irecha” där folkgruppen oromo firar slutet på regnperioden.

På filmer från deltagare kan man se hur det religiösa firandet efter ett tag övergår i protester gentemot landets regering.

De församlade skanderade ”Ner med regeringen” och ”Vi vill ha frihet” varvid polisen besköt de regeringskritiska demonstranterna med tårgasgranater och gummikulor, vilket utlöste panik. Många människor trampades ihjäl när de flydde för sina liv.

Premiärministern Hailemariam Desalegn kommenterade händelsen med att demonstranterna förberett sig för kaos, “pre-planned mayhem” vilket ledde till att många omkom och han förnekade att säkerhetsstyrkor öppnat eld.

”Som ett resultat av kaoset gick liv förlorade och flera skadade har tagits till sjukhus. De ansvariga kommer att ställas inför rätta”, meddelade regeringen i ett uttalande.

Men på videofilmer från platsen hör man skottlossning och vittnesuppgifter talar också om att tårgas ska ha skjutits från helikoptrar.

Den sittande regeringen har bekräftat att 52 personer har omkommit, medan etiopiska oppositionsgrupper pratar om hundratals dödade.

I våras slog den USA-baserade organisationen Human Right Watch fast att under den senaste vågen av protester mot den etiopiska regeringen hade säkerhetsstyrkor dödat mer än 400 personer.

Protesterna i Etiopien inleddes i höstas när regeringen presenterade en plan för att expandera huvudstaden Addis Abeba. Som ett led i de planerna skulle jordbrukare tvingas flytta från sin mark. Men proteströrelsen växte snabbt till att handla om mycket mer än bara  markanvändning.

Oromo är Etiopiens största region och folkgruppen uppgick i den senaste folkräkningen till 25 miljoner av en befolkning på 74 millioner. De har under lång tid varit marginaliserade och kan närmast beskrivas som ”Afrikas kurder”.

På bilder som nu börjar spridas från sjukhusen i regionen under taggarna #IrechaMassacre och #OromoProtests ser man hundratals skadade och döda.

Etiopien som ofta hålls fram som ett skolboksexempel på tillväxt och sociala framgångar står inför sin kanske största politiska kris på decennier.

 

Kom på frukostseminarium om situationen i Etiopien:

Läs mer: 

Stöd oss: 

 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.