Nyheter om

”Man får aldrig sätta mänskliga rättigheter åt sidan för att locka en auktoritär regim till förhandlingsbordet.”

— Nu kommenterar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, Blankspots reportage om det indragna stödet till den Moldaviska organisationen PromoLex. En organisation som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser. Vi har tidigare i veckan kunnat berätta att detta stöd, som har funnits i tio år, nu har stoppats av […]Nu kommenterar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, Blankspots reportage om det indragna stödet till den Moldaviska organisationen PromoLex. En organisation som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser.

Vi har tidigare i veckan kunnat berätta att detta stöd, som har funnits i tio år, nu har stoppats av Sverige eftersom det anses försvåra förhandlingarna med Transnistriens självutnämnda regim.

– Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut. Jag är rädd att det kommer att  innebära en starkare politisering av det svenska biståndet och urholka arbetet för de mänskliga rättigheterna, sa Robert Hård som är chef för Civil Rights Defenders till Blankspot i lördags.

I pressmeddelandet skriver Civil Rights Defenders att det är anmärkningsvärt att Sida drar in stöd till en organisation ”som mycket framgångsrikt och konkret försvarar mänskliga rättigheter i en region där få andra organisationer har möjlighet att verka”.

Promo Lex är en människorättsorganisation som arbetar med att driva fall där människor som utsatts för tortyr och andra grova människorättsbrott ges möjlighet till upprättelse i domstol. 27 torterade personer har genom Promo Lexs arbete fått sina fall prövade i Europadomstolen, där samtliga avslutade fall har vunnits. I flera av fallen är personer i den transnistriska regimen misstänkta för brotten.

Civil Rights Defenders reagerar i också på det som chefen för Sveriges bistånd i Moldavien, Henrik Huitfeldt, säger i reportaget: ”PromoLex gör en hel del bra saker men de gör också saker som inte gynnar förhandlingarna. PromoLex har drivit sina fall hårt. Vi tror inte att det är en framkomlig strategi för att långsiktigt kunna komma till rätta med MR-situationen i Transnistrien”

Civil Rights Defenders menar tvärt emot Henrik Huitfeldt att: “för att vinna fall där regimledare anklagas för inblandning i tortyr måste en människorättsorganisation driva fall mycket hårt för att lyckas. Att irritera makthavare som bryter mot mänskliga rättigheter är en självklar del i arbetet för människorättsförsvarare i alla delar av världen, ”

Man får aldrig, skriver Civil Rights Defenders: ”sätta mänskliga rättigheter åt sidan för att locka en auktoritär regim till förhandlingsbordet.”

Läs hela Civil Right Defenders pressmeddelande här.

 

Vill du veta mer?

På en kommande meet-up berättar Nils Resare mer om resan och därefter diskuterar en panel med bland andra Robert Hårdh (Civil Right Defenders) och Elsa Håstad  (SIDA) debatten som varit, sitationen i landet och Sveriges roll.

Eventet är exklusivt för blankspottare, stöd Blankspot för att delta.  Detta är ett seminarium du inte vill missa. Anmäl dig här.