Blankspot om ,

Lunchsamtal med Wikimedia om kopplingen mellan det fria ordet och den fria kunskapen

Wikipedia har funnits 20 år på svenska. Detta sammanföll med pressfrihetens dag och organisationen bjöd därför in till ett lunchsamtal med journalisten Martin Schibbye om Wikimedia och journalistik.

I en tid av polarisering och en relativisering av fakta, behövs det oberoende Wikimedia och fri journalistik. Om det samtalade Martin Schibbye med Wikipedias Josefine Hellroth Larsson och Eric Luth i samband med att Wikimedia på svenska fyllde tjugo år.

Wikimedia är en lokal, juridiskt obunden stödförening till Wikimedia Foundation, som driver några av världens största fria kunskapskällor, inklusive WikipediaWikidata och Wikimedia Commons. Målet med arbetet är att verka för att sprida upphovsrättsligt fri kunskap till så många människor som möjligt.

Här finns paralleller till Blankspot som genom att vårt material är fritt för andra att publicera och dela kan vi öka genomslaget för Blankspots reportage, bilder och granskningar.

De människor som Blankspots reportrar möter och som delar med sig av sina berättelser kommer också att utgå ifrån att deras ord och röster når ut till så många som möjligt och inte hamnar bakom en betalvägg för en exklusiv grupp privilegierade mediekonsumenter.

Se samtalet när nedan:

Bild: Wikimedia Commons.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.