Röster om ,

“Luftföroreningarna i Kabul värre än någonsin” – Dagbok från Kabul vecka 49.

Luften i Kabul har blivit giftig nu när vintern närmar sig. Det blir alltid värre när det börjar bli kallt. Men i år är luften giftigare än förra året då jag också skrev om vädret. Men vädret är inte bara en fråga om att det är dålig luft. Det är dödlig luft.   OM DAGBOKEN Jag […]

Luften i Kabul har blivit giftig nu när vintern närmar sig. Det blir alltid värre när det börjar bli kallt. Men i år är luften giftigare än förra året då jag också skrev om vädret. Men vädret är inte bara en fråga om att det är dålig luft.

Det är dödlig luft.  

I år kom kylan lite tidigare än förut och direkt så känner man att luften blir smutsigare. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med el eller gas för befolkningen att värma sina hus med så de flesta eldar med stenkol. När kolet brinner så bildas det rök som lägger sig som ett lock över staden. När jag går ut genom dörren på morgonen kan jag nästan inte längre se staden framför mig på grund av all rök.

Alla har nu börjat elda i sina kaminer, det blir tiotusentals kaminer som ska värma tiotusentals lägenheter och röken stiger över hustaken men försvinner inte. Man ser inte längre solen och det är mörkt ute både på morgonen och på kvällen. 

I Kabul kan den giftiga luften vara ett större hot mot folket än talibanerna. Enligt siffror från det afghanska hälsoministeriet och den nationella miljöbyrån (NEPA) dör 3 000 personer varje år i Kabul på grund av den dåliga luften.

Jag brukar bära ansiktsmask när jag är ute och bara efter en timme så är masken svart. Jag känner också av det i halsen. Det är svårt att andas i masken men när jag tar av den så blir det inte lättare. Det är inte heller bara i lägenheterna som det eldas med stenkol, utomhus på caféer värms vatten med kol och restauranger, hotell och kontor eldar också. 

Som om inte det vore nog har vi också utsläppen från alla de tusentals bilar av äldre modell som släpper ut avgaser. Jag tror nog att trots att det är coronapandemi så skördar den giftiga luften just nu fler offer än viruset. Och för de som är smittade och har svårt med andningen gör röken det ännu svårare. 

Den senaste tiden har också fler och fler som jag känner dött efter att de smittats av viruset så det finns verkligen spritt här i Kabul nu. Det finns statistik över hur många som dör här men de jag känner har inte registrerats någonstans. Vintern tar många liv. 

Sedan har vi också de som inte har råd att köpa stenkol. De eldar med gummidäck, gamla skor, bräder och annat brännbart. Röken från dessa eldar är svartare än den från stenkolskaminerna. Man kan se på röken var de bor fattiga och lite rikare människor. Där de med pengar bor är också luften renare. 

Nära 90 procent av jordens befolkning andas nu luft som anses hälsofarlig. Värst är det i städer som Kabul, New Delhi och Karachi, enligt en studie från WHO.

Man kan också nu när vintern kommer se andra problem i staden. Hur områden där människor och grupper med pengar bor oftast pashtuner inte är like leriga som områden där fattiga hazarer bor. Det finns bostadsområden som är som en enda stor dypöl med gyttja och avloppsvatten. Det handlar om inkomst men det följer också ett mönster. Jag är inte rasist och alla människor är lika mycket värda men det är orättvist att pashtuner har tillgång till bättre bostadsområden och jobb som ger bättre inkomster.  

Går man in i stadsdelen Barchi på vintern så ångrar man sig ganska snabbt. Luften här är svart och leran så tjock att det inte går att cykla. 

Afghanistan har varit i krig under de senaste 40 åren, vilket skördat många tusentals liv. Nu varnar dock forskare att antalet invånare som dör av luftföroreningar börjar nå samma siffror som antalet som omkommer i kriget.

Man får bära cykeln över gyttjan. Det finns ingen asfalt, det finns inte ens grus. Regeringen har ett ansvar för detta. De måste ordna bra platser att bo på i staden för alla landets folkgrupper.

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammads tidigare dagboksanteckningar här.