Blankspot om ,

Livesänt panelsamtal: Få koll på den spända situationen i Nagorno-Karabach

Med anledning av upptrappningen mellan Azerbajdzjan och Armenien bjuder Blankspot på tisdag in till panelsamtal om Nagorno-Karabach.

Tid: Tisdagen den 29 november klockan 18:30-19:30

KLICKA FÖR ATT ANSLUTA HÄR

**

Efter Azerbajdzjans invasion av Armenien den 13-14 september har läget mellan länderna varit skört. Flera hundra soldater dog, tusentals armenier hamnade tillfälligt på flykt och Azerbajdzjan ockuperar sedan dess en beskedlig del av Armeniens territorium.

Samtidigt har fredssamtalen gått i stå, trots att både Europa, Ryssland och USA engagerat sig allt mer. Bland annat har EU initierat en observationsgrupp som ser över de nya gränserna mellan länderna. Denna förväntas vara klar med sitt uppdrag den 14 december.

De senaste dagarna har Azerbajdzjan trots pågående förhandlingar mellan länderna trappat upp retoriken. Landets president Ilham Alijev ställde in de nya fredssamtalen som skulle hållas den 7 december i Bryssel. Anledningen var kritik mot att Armenien ställde som krav att Frankrikes president Emmanuel Macron skulle närvara, liksom han gjorde vid senaste samtalet i Bryssel i somras.

Azerbajdzjan hävdar sin rätt till att anfalla Nagorno-Karabach om den lokala armén i den de facto självstyrande regionen fortsätter importera vapen genom Armenien. Mellan dem står ryska fredsbevarande trupper, som är där på upphandlat mandat av båda länderna. Förra veckan slöt därtill Azerbajdzjan ett importavtal av gas från Ryssland samtidigt som landet exporterar sin egen gas till EU.

I Azerbajdzjan växer kritiken mot att Ryssland har fredsbevarande trupper på plats i Nagorno-Karabach och i Armenien kritiserar man Ryssland för att inte agera när Azerbajdzjan anfaller.

Kritiken omvandlades från muntlig till verklig när Vladimir Putin, tillsammans med övriga ledare från säkerhetspakten CSTO, var på statsbesök i Armenien den 23-24 november. Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan vägrade underteckna ett dokument för utökade säkerhetsgarantier om inte CSTO fördömde Azerbajdzjans invasion av Armenien.

I Armenien möttes toppmötet av västvänliga demonstrationer mot Armeniens samarbeten med Ryssland. Likaså kom oppositionella stödmanifestationer för CSTO.

Vilka allianser finns det i regionen? Vem är kompis med Ryssland? Hur stora är riskerna för krig? Vilken militära kapacitet har länderna? Vad händer på plats i Armenien?

**

Blankspot bjuder till panelsamtal för att reda ut situationen för er läsare.

Rasmus Canbäck som är aktuell med boken “Varje dag dör jag långsamt” om konflikten i Nagorno-Karabach leder samtalet.

Samtalet leds av Blankspots Rasmus Canbäck som äntligen är aktuell med boken “Varje dag dör jag långsamt” om konflikten i Nagorno-Karabach. Den är nyligen skickad till tryckeriet och går till försäljning i januari.

I PANELEN DELTAR

Vahagn Avedian, historiker och freds- och konfliktforskare. Han har skrivit boken Knowledge and Acknowledgement in the Politics of Memory of the Armenian Genocide.
Martin Hansson, militärexpert som programleder podden Eld & rörelse tillsammans med “Myran”.
Thomas Wedérus, frilansjournalist som är på plats i Armenien just nu. Han är känd för Blankspots läsare genom att ha talat ut om bjudresan till Azerbajdzjan i fjol.

Tid: Tisdagen den 29 november klockan 18:30-19:30

KLICKA FÖR ATT ANSLUTA HÄR

Vill du läsa på inför seminariet? – Läs höstens artikelserie om Armeniens nya verklighet.

Del 1: Armeniens nya verklighet – rapport från gränslandet mellan krig och fred

Del 2: Möt kvinnorna som röjer minor efter kriget: ”Visst tjatas det om att det inte är kvinnogöra”

Del 3: Nu avgörs framtiden för Nagorno-Karabach

Toppbild: En armenisk man har köpt vapen till sin familj för att skydda sig mot azerbajdzjanska soldater. Foto Rasmus Canbäck

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.