Nyheter om

Livesändning om gripandet av Eskinder Nega i Etiopien

Den nyligen frigivne etiopiske journalisten Eskinder Nega greps i söndags tillsammans med flera andra journalister i huvudstaden Addis Abeba.

– Situationen blir värre och värre, det går från dåligt till riktigt illa, sa journalisten Belay Manaye i gårdagens livesändning från Blankspots redaktion.

Enligt källor var det polis som grep och förde bort personerna med hänvisning till brott mot det undantagstillstånd som gäller i Etiopien sedan en månad tillbaka.

– Myndigheterna har påstått att gripandet beror på att ett antal nyligen frigivna personer hade samlats utan tillstånd och dessutom haft en förbuden äldre etiopisk flagga uppsatt i trädgården hos en av de gripna, berättar Belay Manaye.

För en månad sedan släpptes Eskinder Nega  tillsammans med 100-tals andra efter att ha avtjänat sex och ett halvt av 18 år av sitt straff.

Frisläppandet sågs som en del i den dåvarande premiärministern Hailemariam Desalegns försök att stävja missnöjet mot hans regering.

Bland de nyligen gripna finns bland andra journalisterna Eskinder Nega och Temesgen Desalegn, politikern Andualem Aragie och bloggaren Befekadu Hailu.

– De har ännu inte ställts inför en domstol, men vi hoppas att de släpps när som helst, säger Belay Manaye på telefon från Etiopien.

Se hela intervjun här i vår livesändning från redaktionen och hör också människorättsaktivisten Abdullahi Hussein kommentera den senaste tidens händelser. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.