Blankspot om ,

Läsarfinansierad journalistik i fokus

Mediebranschen drabbas hårt av pandemins inverkan på ekonomin. Det finns ett allt större intresse att undersöka alternativa inkomstkällor. Blankspot har intervjuats om hur vi gör.

Många medier drabbas nu hårt av minskade annonsintäkter samt lägre intäkter från försäljning både vad gäller från lösnummerförsäljning som event.

Unn Edberg bloggar hos Dagens Media om olika aktuella mediefrågor och har i veckan intervjuat bland annat Blankspot och Brit Stakston för att undersöka hur vi jobbar med läsarfinansiering och hur det kommer sig att vi inte låst in vårt innehåll.

Brit svarade bland annat så här på frågan om varför Blankspot inte låser in sitt material:

– Vi är en för liten medieaktör för att ens vilja låsa in och lägga vårt innehåll bakom en betalvägg. Människor kan ibland ha riskerat sina liv i våra reportage och dessa berättelser förtjänar att nå ut brett. Vi vet också att våra läsare inte vill att det ska låsas in, de betalar inte för en betalvägg de betalar för att vi gör vår journalistik på vårt sätt. Och vi vill gärna att vårt arbete hittas olåst via Google, säger Brit Stakston.

Sedan följer resonemang om hur man skapar en relation med läsarna och då lyfter vi ju alltid fram att vår läsarrelation handlar om att bygga förtroendet för journalistiken genom att låta er läsare, om ni vill, följa med i den journalistiska processen. Lära er mer av hantverket och därmed se hur det vi gör skiljer sig från annat på nätet. Sen vill vi förstås gärna skämma bort er om det går på annat sätt än att erbjuda er Facebookgrupper. Brit säger så här i intervjun:

– Sedan skämmer vi gärna bort dem om vi kan ibland med specialpriser på böcker, seminarier, mässbiljetter eller exklusiva läsarmöten. Men mest av allt vill de se oss göra de reportage vi sagt att vi ska göra, berättar Brit Stakston.

Läs gärna hela inlägget från Unn Edberg här “Allt fler medieföretag vill ha donationer under krisen – lär av några som redan lyckats.”

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.