Nyheter om ,

Larmet inifrån förvaret: "Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd."

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

På onsdagen i förra veckan meddelade Migrationsverket att en intagen på förvaret i Märsta hade testat positivt för coronaviruset. Mannen i 60-årsåldern blev isolerad från de andra intagna och avled senare på sjukhus.

Händelsen orsakade stor oro på förvaret och intagna larmade om att de inte kunde hålla distans till varandra och att förvaret borde sluta ta in nya personer. 

Runt om i Sverige utbröt efter detta hungerstrejker där de intagna krävde att få vänta på att bli deporterade i frihet med anmälningsplikt. 

– Jag är inte kriminell, jag har bara ansökt om asyl och kan komma varje dag och anmäla mig bara jag slipper ut härifrån. Jag är så rädd att det ska sprida sig inne på förvaret, säger en av de intagna som vill vara anonym.  

Nu svarar Migrationsverket att åtgärder vidtagits, men det är inte tillräckligt menar några av de förvarstagna som också filmat trängseln i datorsalen.

– Vi kan inte hålla avstånd till varandra, säger en annan av de intagna som också vill vara anonym.

Personer som Blankspot talat med berättar att de reagerat på att cheferna i medier pratat om olika åtgärder, medan situationen inne på förvaret förblivit densamma.  

– I köket där alla trettio värmer sin mat blir det fortfarande snabbt trångt under den 45 minuter långa lunchen och allt bröd ligger i en påse som alla tar ur. Det finns ingenstans att ta vägen. Om någon hostar på brödet eller fruktskålen, kan det smitta, säger en av de intagna. 

Dessutom pekar de på att nya personer fortsätter att komma till förvaret. 

– Om en släpps så kommer det in en ny. Vi känner oss rädda för att smittas av nya som kommer in. 

I datorrummet, där många tillbringar mycket tid, sitter datorerna nära varandra.

– De satte upp ett papper på väggen där det står att man ska tvätta händerna. Det är allt. Datorrummet är smutsigt, toaletterna likaså.

När de berättar för personalen om sin oro får de höra att det inte är så farligt.

– Personalen säger att vi är unga och friska. Men några har haft tuberkulos och flera har haft andra sjukdomar, sedan är vi inte bara oroliga för oss själva utan också för att vi kan smitta andra. Vi är också människor.

Migrationsverket skriver i ett mejl till Blankspot att de har förståelse för den oro som kan finnas och att de gör sitt ”yttersta för att vardagen ändå ska kunna fungera med alla de trygghetsåtgärder vi har satt in”. 

Migrationsverket pekar på att de tidigt, när epidemin bröt ut, gick över till portionsförpackningar av mat istället för buffé, införde extra städning av lokalerna och förstärkte sjukvårdsresurserna på förvaret i Märsta: ”bedömningen är att de förvarstagna har en god tillgång till sjukvård. Måndag till fredag har de möjlighet att, när de vill, träffa en sjuksköterska för bedömning av symtom”.

Samtidigt så minskade antalet platser från 172 till 120 och en avdelning stängdes för att kunna användas för intagna med symptom. 

I dagsläget finns enligt Migrationsverket ingen förvarstagen med symptom isolerad och ett intagningsstopp är infört på de enheter där de har haft förvarstagna med misstänkta symtom. Men något generellt intagningsstopp har inte varit aktuellt då ”Förvar bedöms som en av flera samhällsviktiga verksamheter för att upprätthålla den reglerade invandringen, vi fortsätter därför att fatta förvarsbeslut när det bedöms nödvändigt”.

De nya som kommer till förvaret får numera svara på frågor kring hälsan och om de uppvisar eller uppger sig ha förkylningssymtom isoleras personen och bedöms senare av sjukvården. 

Uppgifterna om trånga kök och fulla datorsalar tillbakavisas av Migrationsverket som skriver:

”Vad gäller din uppgift om hur nära de förvarstagna är varandra, så överensstämmer det inte med det vi ser. Det finns goda förutsättningar för de förvarstagna att hålla avstånd till varandra men det bygger givetvis även på individens eget ansvar. Vår uppfattning är att de förvarstagna agerar på ett bra sätt och undviker att ha nära kontakt med varandra i olika situationer”.

Not: I en tidigare version stod det att Migrationsverket ej ville ställa upp på intervju men det stämmer inte då de på grund av högt tryck gav skriftliga svar.

**

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan.

Som läsare försöker vi hjälpa dig att navigera i denna nya tid och vi hoppas ni har haft nytta av vår rapportering av 
vad vi sett som obevakade delar av pandemin.

Som du märkt är Blankspots journalistik fri för alla att läsa. r 70 kronor i månaden kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen. Genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende journalistik, du ger den även till din granne.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.