Qatariska myndigheter har frihetsberövat homosexuella, bisexuella och transpersoner samt utsatt dem för misshandel. Det skriver människorättsorganisation Human Rights Watch i en ny rapport.
Av Linnea Bergqvist 25 oktober, 2022
Trots löften om förändring fortsätter HBTQI-personer att utsättas för kränkningar och illegala gripande i Qatar inför VM. Det skriver Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.
Organisationen har genomfört intervjuer med sex HBTQI-personer där samtliga vittnar om hur landets förebyggande säkerhetsstyrkor, en del av Qatars inrikesministerium, har gripit dem utan tydliga grunder. Samtliga ska även ha blivit misshandlade, varav den senaste utsattes så sent som i september i år.
I fem av fallen ska även personerna ha utsatts för sexuella trakasserier och flera tvingades deltar i konverteringsterapi på ett statligt sponsrat center för “beteendevård” för att bli frisläppta.
– Medan Qatar förbereder sig för att vara värd för fotbolls-VM fängslas och misshandlas säkerhetsstyrkorna HBTQI-personer helt enkelt för vilka de är, uppenbarligen övertygade om att deras övergrepp kommer att förbli orapporterade och okontrollerade. Qatariska myndigheter måste få ett slut på våldet mot HBTQI-personer. Världen tittar på, säger Rasha Younes, HBTQI-rättighetsforskare på Human Rights Watch.
Enligt vittnesmålen har intervjupersonerna gripits på offentliga platser. De ska sedan ha tvingats lämna över sina telefoner så att säkerhetsstyrkorna kunde ta skärmdumpar av privata bilder och chattar, flera från samtal med andra HBTQI-personer, för att sedan föras till ett fängelse där de utsattes för trakasserier och fysiska övergrepp.
På plats ska fängelsevakterna även har utsatt vittnena för verbala övergrepp och tvingat fram erkännanden samt nekat de anhållna tillgång till juridisk rådgivning, sin familj och sjukvård. Intervjupersonerna berättar även om hur de tvingades skriva under ett löften om att “upphöra med sina omoraliska verksamheter”.
En transsexuell kvinna säger att säkerhetsstyrkorna tog henne till fängelset efter att ha anklagat henne för att ha “imiterat en kvinna”. I polisbilen slog de henne blodig och ska ha sagt att “ni homosexuella är omoraliska, så vi kommer att vara detsamma mot dig”.
– Jag såg många andra HBTQI-personer i fängelset: två lesbiska från Marocko, fyra filippinska homosexuella män och en nepalesisk homosexuell man. Jag var frihetsberövad i tre veckor utan åtal och polisen trakasserade mig upprepade gånger. En del av villkoren för min frigivning var att gå på sessioner med en psykolog som “skulle göra mig till en man igen”, säger hon till HRW.
En annan transsexuell kvinna berättar om hur hon tvingades torka bort sitt smink på platsen där hon greps för att sedan få sitt hår avrakat när hon anlände till fängelset. För att bli frisläppt tvingades hon skriva på ett löfte om att inte bära smink igen och upphöra med att uttrycka sig som kvinna.
I samtliga vittnesmålen framkommer det att ingen av personerna som greps blev officiellt åtalade, utan istället blev de frihetsberövande med hjälp av en lag som handlar om “skydd av gemenskapen”. Enligt denne får en person anhållas i uppemot sex månader utan åtal så länge det finns skäl att tro att den tilltalade kan ha begått ett brott, inklusive “kränkande av allmän moral.”
– De [säkerhetsstyrkorna] är en maffia. De fängslade mig två gånger, en gång i två månader i en ensamcell under jorden och en gång i sex veckor. De slog mig varje dag och rakade mitt hår. De tvingade mig att ta av min skjortan och tog en bild på mina bröst. Jag led av depression på grund av mitt gripande. Jag har fortfarande mardrömmar än i dag, och jag är livrädd för att visa mig offentligt, säger en av kvinnorna till HRW.
Av de som intervjuades kom fem i kontakt med HRW via doktor Nasser Mohamed, en man som beskrivs som den första öppet homosexuella mannen från Qatar sedan han i våras berättade om sin sexuella läggning i samband med att han lyfte kritik mot landets behandling av HBTQI-personer.
Sedan fem år tillbaka har han asyl i USA just till följd av att han är homosexuell, men när kritiken mot hemlandet ökade inför VM valde han att gå ut offentligt med sin berättelse.
– I år lyser rampljuset mot Qatar och världen är på väg att möta oss. Och jag tycker att den verkligen behöver lära känna oss alla, säger han till radiokanalen NPR.
Enligt honom är den kommande turneringen ett gyllene tillfälle för resten av världen att få se hur livet egentligen är för HBTQI-personer i Qatar. Han menar att emiratens och FIFA:s uttalande om att “alla är välkomna” förminskar problemet.
– Jag visste inte att det fanns ett ord för att beskriva upplevelsen jag gick igenom i år [i och med det som händer inför VM], men sedan lärde jag mig att det finns en term för det. Det kallas sportwashing, säger han.
Sportwashing är ett begrepp som används när länder eller företag använder ett högprofilerat sportevenemang för att reparera anseendet. Inför det kommande VM har Qatar sagt att alla HBTQI-besökare kan känna sig trygga att delta i evenemanget och att fans som vill flagga med regnbågsflaggan kommer att tillåtas.
Men ett flertal incidenter som har skett parallellt med dessa uttalanden har fått människorättsorganisationer och andra aktörer att tvivla.
Bland annat beslagtog ett flertal barnleksaker i december förra året som enligt myndigheter ska ha stridit mot landets ”islamiska värderingar”, vilket Blankspot tidigare har rapporterat om. Någon annan förklaring uppgavs ej men konfiskeringen tros bero på att samtliga leksaker var regnbågsfärgade, vilket liknar de färger som används på HBTQI-flaggan.
Händelsen ledde till att bilder på produkter med regnbågsfärger, såsom märket “Rainbow quality milk” och godissorten “Skittles”, började läggas upp online där användarna frågade om myndigheterna inte skulle förbjuda dessa med.
Carl Fearn, medordförande för Gay Gooners som är Arsenals officiella supportergrupp för HBTQI-fans, sägeratt händelsen visarpå landets verkliga syn på HBTQI-samhället.
– Vår första respons var att det verkligen är patetiskt att göra en grej av barnleksaker, men det finns en underliggande fråga här. Det är som om de qatariska myndigheterna säger att de inte kommer att tolerera regnbågar eftersom de är kopplade till HBTQI-gemenskapen, säger han i en intervju med tidningen Metro.
Även FIFA har kritiserats starkt för sin ovilja att upprätthålla rättigheterna för HBTQI-personer i Qatar.
År 2016 antog organisationen FN:s vägledande principer för företag gällande de mänskliga rättigheter. Det här innebär att FIFA ska “undviker att kränka andras mänskliga rättigheter och ta itu med negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter” som i praktiken innebär att organisationen måste vidtar lämpliga åtgärder för att “förebygga, mildra och åtgärda” brott mot de mänskliga rättigheter under sina evenemang.
Under våren framkom det att tre hotell i landet inte kommer att acceptera homosexuella par under VM, något som ledde till att FIFA lovade att bryta kontrakten med de om de inte ändra sina riktlinjer. Men några direkta aktioner för att ändra lagstiftningen har inte gjorts av organisationen, något som har lett till att fotbollsfans och spelare själva har startat initiativ för att visa sitt motstånd mot de kränkande lagarna.
Bland annat har det Europeiska fotbollsförbundet (UEFA) skickat in en förfrågan om landslagskaptener kan får bära en armbindel i regnbågsfärger under VM, något som FIFA fortfarande inte hade gett svar om.
Bindeln tillhör kampanjen “OneLove”, som initierades av det holländska landslaget, där lagkaptener tar på sig den under matcher för att visa sitt stöd för en värld utan diskriminering. För några veckor sedan blev Storbritanniens kapten Harry Kane den nionde kaptenen i rad som meddelade att han kommer att bära bindeln under den kommande säsongen, oavsett vad FIFA beslutar.
– Som lagkaptener kanske vi alla tävlar mot varandra på planen, men vi står tillsammans mot alla former av diskriminering. Det här är ännu mer relevant i en tid då splittring är vanlig i samhället. Att bära armbindeln tillsammans på uppdrag av våra team kommer att skicka ett tydligt budskap när världen tittar på, säger han till englandfootball.
Kritik har även riktas mot nationella fotbollsförbund för att inte våga ta ett större ställningstagande i frågan om HBTQI-personers rättigheter. Dr Nassar Mohamed har bland annat fördömt det norska fotbollsförbundet efter att detta föreslog att landets lagar skulle upphöra under de 28 dagar som VM fortgår.
– [Ska lagen ändras] i 28 dagar? vad händer efteråt? Är det okej att trakassera igen efter 28 dagar? Det borde inte vara så. Inställningen till mänskliga rättigheter ska vara densamma hela tiden, vi måste stå upp för dem och kämpa, vi kan inte förhandla om mänskliga rättigheter, säger han till NRK.
Enligt HRW har det repressiva klimatet kring yttrandefriheten i Qatar, inklusive HBTQI-personers rättigheter, gjort att många människor riskerar att bli gripna, misshandlade eller skrämda från att berätta om sin situation.
Organisationen kräver därför att Qatar ska upphöra med att gripa människor till följd av deras sexuella relationer, sexuella läggningar eller könsuttryck och att landet omedelbart måste frisläppa HBTQI-personer som är fängslade utan officiella åtal.
Landet måste också avskaffa alla andra lagar som kriminaliserar sexuella relationer utanför äktenskapet samt införa lagstiftning som skyddar mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet, både online och offline.
– Bara veckor före fotbolls-VM slår HBTQI-personer larm om de övergrepp de har utstått av säkerhetsstyrkor. Den Qatariska regeringen bör omedelbart stoppa dessa övergrepp och FIFA bör pressa den Qatariska regeringen att säkerställa långsiktiga reformer som skyddar HBTQI-personer från diskriminering och våld, säger Rasha Younes.
Toppbild: Human Rights Watch logga och Dr Nasser Mohamed