Röster om

Lärare i Kabul tvingas sälja kylskåpet för att få mat

I decennier arbetade den kvinnliga läraren på ett högstadium i Kabul. Nu får hon inte längre undervisa och de kvinnliga eleverna får inte längre studera. För Blankspot berättar hon om frustrationen.

– Förra gången som regeringen bestod av talibaner tvingade de mig att stanna hemma. Att gå till mitt klassrum var ett brott, säger läraren. 

Som ung student i Afghanistan, vid det förra maktövertagandet, glömmer hon aldrig dagen då hon inte längre fick gå i skolan. 

– Allt kändes bara mörkt. Utan möjligheten till utbildning var framtiden mörk. 

Under fem långa år hindrades kvinnor för att studera eller arbeta. Men när talibanernas maktinnehav kollapsade 2001 öppnade både skolorna och universiteten. 

– Solen sken. Jag kunde gå tillbaka till skolan och utropade: Leve republiken! 

Efter att ha studerat färdigt till lärare och tagit examen började hon arbeta för att som hon säger ”ge tillbaka och tjäna mitt land”.

– Jag är stolt över min profession. Jag är lärare på ett högstadium för flickor i centrala Kabul. Men nu när republiken har kollapsat den 15 augusti stängdes återigen dörrarna till högstadiet för alla landets flickor, berättar hon. 

I början var situationen oklar men talibanerna har nu efter mycket om och men förbjudit flickor att studera efter sjätte klass. 

Högstadiet, gymnasiet och högre utbildning är enbart för landets pojkar. 

– Vi lärare har heller inte fått någon lön sedan maktskiftet, men när vi frågar talibanerna så säger de att de ska lösa detta så snart som möjligt och betala ut lön.  

Familjen har nu tvingats sälja kylskåpet för att kunna köpa mjöl, olja och basmat så att alla ska kunna äta.

– Det var jag som tjänade pengar i min familj och utan lön får vi ingen mat. Dessutom har priserna på allting gått upp. 

I dagsläget har hon bara en förhoppning. 

– Jag ber talibanerna och omvärlden att lösa våra problem. Det är kris. Vi behöver mat. 

/ NN är en 26-årig journalist som rapporterar anonymt från Afghanistan för Blankspot. Texten ovan är hennes fjärde om hur det är i staden efter att talibanerna kom till makten igen. För att inte missa nästa artikel inifrån talibanernas Kabul skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.