Nyheter om

Läkare utan gränser: Etiopiska trupper stoppade buss och avrättade passagerare

Hjälporganisationen Läkare utan gränser meddelade under onsdagskvällen att dess personal i Etiopien blivit vittnen till att soldater avrättade minst fyra män i landets norra Tigrayregion.

– Vi är oroliga över det fortsatta våldet i Tigray i Etiopien. Detta inkluderar de utomrättsliga avrättningarna av minst fyra män som drogs ut ur en buss och avrättades av soldater, framför ögonen på vår personal, säger Karline Kleijer, chef för organisationens nödinsatser. 

De tre Läkare utan gränser-anställda reste framför två mini bussar med passagerare när alla fordonen stoppades på väg från staden Mekele till Adigrat. Bilen de reste med var tydligt märkt med hjälporganisationens logotyp.

På platsen de stannade på hade det precis skett ett eldöverfall på en etiopisk militärkonvoj och bilar brann fortfarande bland döda och skadade soldater. 

”Soldaterna tvingade sedan passagerarna att kliva av”, uppger Karline Kleijer, chef för organisationens nödinsatser i ett uttalande som sedan beskriver hur männen separerades från kvinnorna och kort därefter sköts. 

Senare stoppades bilen igen och chauffören som körde Läkare utan gränsers bil drogs ut och misshandlades med en pistolkolv och hotades. 

”Till slut så tilläts chauffören återvända till bilen för att kunna köra vidare till Mekele”, säger Karline Kleijer i uttalandet. 

Innan de tre anställda fick tillstånd att lämna platsen såg de kropparna av de skjutna ligga vid vägkanten. 

Händelsen skedde dagen efter att Etiopiens premiärminister i parlamentet adresserat de övergrepp som skett i regionen sedan kriget bröt ut. 

För första gången medgav han övergrepp och lovade att de skyldiga skulle utredas och ställas inför rätta. ”Krig är destruktivt, det skadar många, det är det ingen som ifrågasätter. Det har uppstått skador i Tigrayregionen,” sa premiärministern under den öppna frågestunden. 

Den etiopiska armén har ännu inte kommenterat händelsen och Läkare utan gränser avslutar uttalandet med att konstatera att det som skett ”ytterligare understryker kravet på skydd för civila under den här pågående konflikten och för de väpnade styrkorna att respektera arbetet med att förse befolkningen med humanitär hjälp, inklusive sjukvård. Vårt team bearbetar fortsatt att de fick bevittna den känslolösa förlusten av liv, i denna senaste attack”.

Bakgrunden till kriget är att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november efter att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) attackerat arméförläggningar.

Under diskussionen i parlamentet uppgav också Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för första gången öppet att trupper från grannlandet Eritrea för närvarande befinner sig i den krigshärjade regionen.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.