Blankspot om

Lägesrapport från Blank Spot Project

Ikväll slås återigen dörrarna upp på Wallingatan 37 och vi välkomnar alla till Blank Spot Projects andra träff på temat bildjournalistik. Eventet är öppet för alla och för er som inte kan dyka upp kommer det att streamas här. Fotograf Sanna Sjöswärd kommer att inleda kvällen genom att visa bilder från serien Two Faces. Sedan […]

Ikväll slås återigen dörrarna upp på Wallingatan 37 och vi välkomnar alla till Blank Spot Projects andra träff på temat bildjournalistik. Eventet är öppet för alla och för er som inte kan dyka upp kommer det att streamas här.

Fotograf Sanna Sjöswärd kommer att inleda kvällen genom att visa bilder från serien Two Faces. Sedan kommer Martin Edström, aktuell med ett reportage från Vietnam, att berätta om vad han kallar “immersive journalism”, 360-reportage, där tittaren själv utforskar berättelsen.

För två veckor sedan hade vi den första meetupen för medlemmar där vi bjöd in alla för att lyssna in vad medlemmarna ville att Blank Spot skulle vara och vad man ville att Blank Spot inte skulle vara.

Jag ska i ärligheten namn säga att jag var nervös. En folkrörelse för utrikesjournalistik låter bra, men skulle det fungera i verkligheten? Många har skrattat åt vår vilja att ”ta läsarna på allvar” och varnat för rättshaverister och galningar.

Jag har benhårt trott på våra medlemmars kompetens.

Men vilka var dem?

Och vad skulle de ha för förväntningar?

När människor började strömma in genom dörren upptäckte jag att de var lika nervösa som vi i redaktionen var.

Blank Spot är nytt för oss alla.

Möteslokalen fylldes snabbt till sista platsen, medlemskort delades ut, kaffet tog slut och från scenen berättade vi om vad som hade hänt sedan sist och bjöd in till diskussioner om framtiden. Jag berättade om den reportageresa till Thailand som jag precis kommit hem ifrån och som ni snart kommer att kunna läsa om här på sajten.

Thailand beskrevs av många backare under kampanjen som en ”vit fläck” en #blankspot och efter militärens kupp i maj i år är det särskilt viktigt att öka kunskapen om det riktiga Thailand, bortom turistreklamens klichéer.

Nils Resare berättade om kommande reportage och hans syn på öppna gräv och sedan presenterades det första reportaget för medlemmarna: Emanuel Sidea kommer att resa till Peru och berättade hur han tänkte ta läsarna med sig på den resan. Ni som är medlemmar kommer snart att få mer information.

Sedan följde två timmars intensiva diskussioner om journalistik. Mitt block fylldes av idéer och inspel. Jag ska framöver återkomma till flera av idéerna som vi gått vidare med.

En gemensam känsla hos många var en oro för vad som sker i en värld där konflikter lämnas obevakade. Där makten inte längre får några kritiska frågor och där företagsledningarnas sanning blir den enda sanningen.

Samtidigt lyfte många fram att ett av våra mål också skulle vara att berätta om det som ”fungerade bra”, om människor i alla de länder man inte hör talas om.

De kommande månaderna för Blank Spot kommer att bli spännande och jag ser fram emot att ikväll få fortsätta den livsviktiga diskussionen om journalistik tillsammans med er.

Välkomna!

/ Martin Schibbye

 

IMG_2528

Medlemskort delades ut till alla som backat oss på medlemsnivån. 

IMG_2531Lokalen börjar fyllas upp. 

IMG_2530

Efter en diskussion om Blank Spot Projects kärnvärden fick alla sätta prickar på de principer som de ansåg vara viktigast.