Röster om

Krönika: Zelenskyj – från kårspex till hjältepresident

"Man får anta att Putinryssland trodde att han skulle smita sin väg, så fort det hettade till. Men det gjorde han inte. Han har på 10 dagar blivit symbolen för det hjältemodiga ukrainska folket som inte ger upp, som faktiskt trots underläge håller tillbaka det ryska anfallet." Krönika av Inga Näslund ansvarig för Östeuropa hos Olof Palmes internationella center om Zelenskyjs väg till makten.

Text: Inga Näslund

På krigets tionde dag talade Zelenskyj än en gång till nationen. Iklädd en militärgrön t-shirt, med hes röst, bunkerblek men med samma intensitet och övertygelse som dag 1 – vi ger inte upp, vi flyr inte, vi ska besegra fienden.

Han uttryckte också sin besvikelse över att han inte fått mer stöd av väst.

Volodymyr Oleksandrovytj Zelenskyj föddes i Krivyj Rih, en större industristad (780 000 invånare) i Dnipropetrovskregionen – belägen i Ukrainas mitt. Han kommer från en ryskspråkig judisk familj.

I grundskolan var han mycket aktiv i olika sporter, bland annat brottning, volleyboll och basket, men också baldans. Vid 16 års ålder fick han ett stipendium för studier i Israel, men fadern var emot att han åkte, så det blev inget av med det. Han hade också funderingar på att studera till diplomat men istället valde han att studera till jurist, vid Krivyj Rihs Filial av Nationella Ekonomiska Universitetet i Kyiv.

Han tog examen 2000, men har aldrig arbetat som jurist. Det var på universitetet han istället startade en helt annan karriär, som kårspexdeltagare i den stora kårspextävlingen KVN – en tävling med rötter i Sovjetunionen, där lag från hela den forna unionen fortfarande tävlar i TV-sända delfinaler fram till final.

Förkortningen KVN uttyds Klubben för de Roliga och Påhittiga och formatet innebär att lag från olika universitet tävlar med sketcher och med att svara på roliga frågor – en blandning mellan kårspex och På Minuten. En extremt populär tävling som fött många talanger som gått vidare och blivit kända artister.

Den unge Volodymyr ställde upp i lite olika lag, det sista och mest kända var Kvartal 95 som han var kapten för, och även författare av de flesta sketcherna. Kvartal 95 fick sedan TV-kontrakt och gjorde TV-shower, och utvecklades till ett produktionsbolag som producerade TV-serier med mera.

2006 vann Zelensky den ukrainska versionen av Dansa med stjärnorna – ja, det finns klipp att titta på på nätet. Annars var hans specialitet romantiska komedier, där han ofta var en vanlig kille som på slutet fick tjejen som egentligen var för snygg för honom.

2015 började en ny TV-serie sändas, med Zelenskyj som författare, han spelade också huvudrollen: Folkets Tjänare (Sluga Naroda). Komediserien som gick i tre säsonger i Ukraina, och även ledde till en spin-off film, handlade om en högstadielärare som råkar väljas till president efter att ha gjort ett uttalande mot korruption. Serien handlar om hur han försöker vara en bra president men också bevara sitt gamla vanliga liv.

Serien har på sistone sålts till ett antal länder, bland annt Finland och Channel 4 i Storbritannien. Kanske kommer den till Sverige snart? Intresset är stort.

Vad gäller politiken kan man säga att det började med Majdan-protesterna, till förmån för samarbetet med EU.

Kvartal 95 stödde de ukrainska trupperna i Donbass med insamlingar och välgörenhetsföreställningar – som ofta innehöll satiriskt material om ryska politiker och förhållandena i de så kallade folkrepublikerna i Luhansk och Donetsk.

Det ledde till problem för Kvartal 95 i Ryssland – olika förundersökningar inleddes om ekonomiska oegentligheter gällande företagets verksamhet i Ryssland, aktuella projekt stoppades, bl a den populära serien ”Svärföräldrarna”, en komedi om ett ungt pars svärföräldrar som kommer från helt olika miljöer, det ena paret från landet och det andra från staden.

I december 2018 avslöjade Zelenskyj under en TV-intervju att hans parti ”Folkets Tjänare” skulle ställa upp i det kommande parlamentsvalet. På nyårsafton samma år, berättade han strax före tolvslaget att han tänkte ställa upp i presidentvalet.

En månad senare ledde han i opinionen. 31 mars 2019 genomfördes första omgången i presidentvalet och Zelenskyj fick drygt 30 procent av rösterna, flest av alla kandidater och dubbelt så många röster som den sittande presidenten, Pyotr Porosjenko.

I andra omgången, där han och Porosjenko ställdes mot varandra, fick Zelenskyj 73,22 procent av rösterna. Den 3 maj 2019 var valet avgjort, med Zelenskyj som segrare. Han svors in som president den 21 maj.

Zelenskyj hade tjänat bra på sin skådespelar- och producentkarriär, som han fick lämna när han blev president. När han valdes redovisade han sina tillgångar och fastigheter, som innehöll lyxiga bostäder både i Ukraina och även en lägenhet i London och en villa i Italien.

Han gick till val på att försöka lösa konflikten i Donbass, och genomföra kraftfulla åtgärder mot korruptionen. När det gäller Donbass sa han tidigt att han var villig att sätta sig ner och förhandla med Putin, och att han kunde tänka sig en fredsbevarande FN-styrka vid gränsen, som Putin hade föreslagit.

Han var Europainriktad men mer vag än Porosjenko vad gällde inträde i EU och NATO.

Han ville också ändra landets valsystem och ta bort enmansvalkretsarna, som innebar att man i praktiken kunde köpa sig en plats i parlamentet. Han fick inte igenom denna reform inför valet 2019 och det genomfördes som tidigare med hälften av platserna valda genom enmansvalkretsar och hälften med partilistor.

När han valdes hade hans parti ännu inte några platser i parlamentet. I valet i juli 2019 fick de egen majoritet (254 av 450) i parlamentet.

Hösten 2019 lyckades han också få till en efterlängtad fångutväxling med Ryssland. Bland de som fick komma hem fanns kidnappade ukrainska sjömän och filmskaparen Oleg Sentsov som dömts till 20 års fängelse i Ryssland för påstådda planerade terroristdåd på Krim.

I övrigt har han haft uppförsbacke för sina politiska reformer och förslag. Ukrainsk politik är komplicerad, med många partier och intressen. Korruption, oligarker även där som köper sig inflytande, ett problem i många av de fd sovjetrepublikerna. Mörka gäddor med grumlig ideologi som lurar i vassen. Många identifierbara försök av rysk påverkanspolitik, ryktesspridning, fejk news och infiltration.

Men framförallt många ukrainare som arbetar idogt med att skapa ett nytt bättre land.

Och de har gjort det i frihet, utan en auktoritär regim som förföljer och fängslar. De har kunnat välja sina egna ledare, sitt eget öde.

Zelenskyj var också en del av den bisarra historien med Trumps ombud Rudy Giuliani och försöket att pressa Zelenskjy att plocka fram ”bevis” på korruption kopplade till Joe Bidens son inför det amerikanska presidentvalet.

Vad nu än Putin har för hållhake på Trump, som lett till att han inte kan säga ett ont ord om Putin, inte ens nu, så drabbade det Zelenskyj. Antingen skulle han hosta upp hjälp för Trump att vinna valet, eller så skulle han inte få några vapen som Ukraina så väl behövde.

Zelenskyj lyckades ta sig igenom dilemmat utan att bli inblandad i den amerikanska inrikespolitiken. Inte så enkelt. Men han gjorde det.

Så kom kriget och Zelenskyj växte med uppgiften, från före detta komiker som spelat president i TV-serie till riktig hjältepresident på nolltid.

Man får anta att Putinryssland trodde att han skulle smita sin väg, så fort det hettade till. Men det gjorde han inte. Han har på 10 dagar blivit symbolen för det hjältemodiga ukrainska folket som inte ger upp, som faktiskt trots underläge håller tillbaka det ryska anfallet.

Det ögonblick då Zelenskyjs förmåga till detta stod klar var förstås när han på kvällen, timmarna innan krigsutbrottet, höll ett tal, på ryska, till medborgarna i Ryska Federationen. Han vädjade till deras anständighet, att inte angripa ett fredligt grannfolk. Han uttalade de redan klassiska orden, att om de ändå gjorde det, så skulle de mötas av ukrainarna ansikte mot ansikte, och inte av deras ryggar.

Nu är han mål nr 1, den som de ryska ockupanterna vill fånga in, eller eliminera – det sägs att man redan avslöjat tre grupper av ryska angripare som haft i uppdrag att döda Zelenskyj. Han är kvar i Kyiv, flyttar sig från bunker till bunker, tar selfies i fria luften då och då för att bevisa att han verkligen är kvar. Ryska statstelevisionen hävdar att han istället sitter i en bunker och talar med världens ledare därifrån. Ingen tror dem. Zelenskyj har det ukrainska folkets stöd, och hela världens beundran.

Troligen inte något som Putin tänkt sig.

Inga Näslund arbetar som ansvarig för Östeuropa på Olof Palmes Internationella Center