Våren 2019 anklagades den brittiska puben "The Monkey Puzzle" för att vara centrum för den sudanesiska revolutionen, i alla fall om man ska tro regimlojala medier.
Av Rasmus Canbäck 12 mars, 2023
“Tvåhundrafemtio miljoner dollar”. Så mycket sägs the Monkey Puzzle ha bidragit med till den sudanesiska revolutionen 2019.
Ja, i alla fall om man ska tro sudanesisk statsmedia då.
I ett videoklipp från april 2019 förklarar en regimlojal journalist att den brittiska puben nära Paddington Station i centrala London är ett revolutionärt näste där idéerna om en statskupp frodades.
I veckan var jag på den ganska alldagliga puben i London. Jag ville förbereda roliga fakta om puben för min vän som var på väg. Överraska honom med någon lustighet eller citera en dålig recension för att förklara mitt val av mötesplats på ett humoristiskt sätt.
Inte trodde jag det skulle bli jackpot. The Monkey Puzzle visade sig vara mycket mer än bara en brittisk pub – det är här revolutionärer smider sina planer för att störta auktoritära makter.
I videoklippet från BBC intervjuas pubägaren. Han skruvar oroligt på sig när han får frågan om det sudanesiska kommunistpartiet som suttit i pubens skymda skrå.
Han säger att han inte har förstått vad de pratar om, och om det är så att de planerat en revolution så tar han avstånd från det. Han är uppenbart bekymrad över att ölförsäljningen ska gå sämre om det här drar till sig dålig publicitet.
Tvärtom tänker jag. Det här är ju en historia som ska berättas.
Strax efter klippet i sudanesisk statsmedia där den till synes sladdriga journalisten anklagar the Monkey Puzzle för att förse revolutionärerna med hutlösa summor, blev puben centrum för en sarkastisk kampanj i sociala medier.
Oppositionella och fritänkande sudaneser gjorde det till en grej att ta selfies utanför puben för att håna sudanesiska regimmedias bisarra anklagelser.
Den 11 april 2019 avsattes hursomhelst diktatorn Omar Al-Bashir i Sudan. Han hade efter 26 år vid makten varit en av världens längst sittande ledare.
Vid tidpunkten arbetade jag för en större välgörenhetsorganisation och blev snart indragen i att planera en resa för ordföranden.
Sverige skulle skickade en delegation som bestod av en blandning av civilsamhällesaktörer och statliga representanter. Det var för att markera att länder som förespråkar demokratiska värderingar kommer stå bakom en demokratisk utveckling i Sudan.
Ett par år senare går det att konstatera att det inte har gått så bra.
2018 fick Sudan 8 av 100 poäng i Freedom Index. 2020 gick det i rätt riktning och landet fick 12 poäng. 2023 är man tillbaka nere på 8 och de politiska rättigheterna anses sämre än under Al-Bashirs tid.
Landet har sedan 2019 en “transaktionslösning”, som de själva kallar det. Regeringen var formellt politisk, men den tillsattes av en militärregim som fick ett sjuårsmandat på sig för att ”styra upp saker och ting”.
2021 beslutade militären för att avsätta den politiska regeringen för att styra landet själva.
I december 2022 undertecknade ett civilt styre ett nytt avtal med militärregimen, för att göra ett nytt försök att ta tag i den demokratiska utvecklingen.
Som man kan tänka sig har det nya avtalet blivit kraftigt kritiserat av oppositionella.
Vad gäller the Monkey Puzzle så verkar det inte gå någon nöd på dem. Ägaren till puben är ovillig att ge någon kommentar om sin syn på den sudanesiska revolutionen, utan hänvisar till pubkoncernens PR-avdelning.
Och vem vet, nästa pub jag besöker i London kanske är centrum för en annan revolution.
Toppbild: Puben the Monkey Puzzle ligger i centrala London. Foto Rasmus Canbäck