Analys om , ,

Krönika: Årets bild 2021 gör att vi förstår världen och oss själva

Den prestigefyllda fototävlingen för Sveriges bildjournalister är avgjord. Här skriver Blankspots redaktör Martin Schibbye en krönika om bildens roll.

Utan pressfotografer vore Gaza som ett Guernica utan Picasso.

Ingen kan någonsin säga: ”Nej inga civila drabbades, ingen vit fosfor användes, eller den FN-skolan bombades aldrig.” För det fanns fotografer på plats som dokumenterade allt och i slutet av dagen är det vad fotografi handlar om.

Bilder går inte att skaka av sig.

Trots allt som skrivs är det bilderna som bränner sig fast. Dessa frusna ögonblick från krigens och politikens epicentrum är det som blir kvar i det kollektiva minnet när nya konflikter får mediernas sökljus att förflytta sig.

Bilderna hjälper oss att se och att förstå både konflikterna och varandra.

Säg Vietnamkriget, blunda, och på näthinnan ser man den nioåriga Kim Phuc, skrika ut sin smärta med ryggen full av kletig napalm.

Det var också sista gången de stridande parterna fritt lät fotografer avteckna en verklighet makten inte ville att vi skulle se eller höra talas om.

Följer man ansiktsuttrycken i bilderna från den arabiska våren i Kairo ser man den egyptiska revolutionens ebb och flod. Från eufori, tills verkligheten vred kameran ur händerna på fotograferna och bilderna visade gripna kollegor i burar dömda som terrorister.

Egypten förvandlades snabbt till ett av världens största fängelser för fotojournalister och det tredje dödligaste landet att arbeta i, efter Syrien och Irak.

Under de tidsepoker då pressfotografin är som allra mest nödvändig brukar den också dödförklaras. Orsaken har under historien sagts vara manipulation, televisionens intåg eller nu senast digitaliseringen som inneburit att vi i realtid översköljs av miljoner bilder från världens alla hörn

Men fotografyrket har alltid överlevt sina vedersakare.

Alla kan ta en bild – men alla är inte fotografer. Kanske är det så att just fotojournalistiken med sin professionalism, etik, och berättande ambition blir allt viktigare i en tid när alla har kameror och en agenda.

Framför allt på platser där ingen har en kamera.

Eller där priset av en bild är döden.

I årets upplaga av årets bild finns flera bilder som kommer att bli ikoniska. Bilder som gestaltar den gemensamma erfarenheten av pandemin: Dödens ansikten. Sjukvårdspersonalen och den förändrade vardagen.

Utan dem skulle vi inte begripa det som har hänt.

Nu kan vi försöka att förstå vad vi går igenom tillsammans.


Vinnarna i Årets bild 2021 är:

Årets bild

Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet

FOTO: STAFFAN LÖWSTEDT Årets bild 2021, fotograferad av Staffan Löwstedt från Svenska Dagbladet. Juryns motivering: ”Som en ruta ur en science fiction-film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig tidigare sett blev till vardag. Sjukvårdspersonal i heltäckande dräkter som skydd mot ett virus som lamslog världen.”

Årets fotograf 

Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

FOTO: LOTTA HÄRDELIN Årets fotograf 2021: Lotta Härdelin, Dagens Nyheter. Om bilden: Burton Pennsylvania, USA, 31 oktober 2020. Donald Trump satsar stort på att ta hem den viktiga delstaten Pennsylvania. Pennsylvania är en klassisk vågmästarstat där många väljare pendlar mellan Demokraterna och Republikanerna.

Lotta Härdelin blir den första kvinnan på 50 år att vinna kategorin Årets fotograf.

Årets reportage 

Anders Hansson, Dagens Nyheter

FOTO: ANDERS HANSSON Årets reportage 2021: Torsken i Östersjön är hotad. Och med den fiskarna. En handfull torsktrålare och något fler garnbåtar finns kvar längs den svenska Östersjökusten. Anders försöker reparera ett trasigt hjul på sin garnuppdragningsmaskin. Skillinge 7 juni 2019.

Årets rookie 

Josefine Stenersen

FOTO: JOSEFINE STENERSEN Årets rookie 2021: Josefine Stenersen. Om bilden: Joe Labero och OS-medaljören Håkan Dahlby under ett lunchstopp mellan Karlskoga och Åmål hos en vän i Värmland.

Nyhetsreportage inrikes 

Paul Hansen, Dagens Nyheter

FOTO: PAUL HANSEN Årets nyhetsreportage inrikes 2021: Det är första gången en visning av en covid-19-smittad avliden tillåts på Södersjukhuset. Begravningsentreprenören har vikt undan bårsäcken i grov plast och gjort fint i kistan. Lisa är tacksam över att få ta farväl. 63 år efter Jouko och Lisa gifte sig har coronaviruset skilt dem åt.

Nyhetsbild inrikes 

Niclas Hammarström, Expressen

FOTO: NICLAS HAMMARSTRÖM Årets nyhetsbild inrikes 2021: Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Läkaren Julia håller tillsammans med sina kollegor på att rädda ett liv. Patientens syrenivå rasade plötsligt till livshotande nivåer och man gör nu allt man kan för att inte patienten ska dö.

Vardagslivsreportage inrikes 

Daniel Nilsson, frilans

FOTO: DANIEL NILSSON Årets vardagslivsreportage inrikes 2021: Under 2020 upplevdes en av de största förändringarna i svenskt arbetsliv i modern tid. Folkhälsomyndigheten rekommenderade hemmajobb för att minska smittspridningen av coronaviruset och svenskarna flyttade hem sina arbetsplatser. Lisa, gymnasielärare. ”Strykbrädan var egentligen för låg men jag har byggt upp den med en vinlåda till rätt höjd.”

Vardagslivsbild inrikes 

Anette Nantell, Dagens Nyheter

FOTO: ANETTE NANTELL Årets vardagslivsbild inrikes 2021: 80-åriga Mona och Lill bröt sin påtvingade ensamhet i hemmet med en två timmar lång coronafika i trapphuset i Sollentuna. Lills dotter Leila viftar regelbundet med en skidstav för att få igång sensorn till taklampan när belysningen slocknar i trappen.

Nyhetsreportage utrikes 

Anette Nantell, Dagens Nyheter

FOTO: ANETTE NANTELL Årets nyhetsreportage utrikes 2021: Mitt under pandemin och valrörelsen skakas USA av rekordstora bränder. Hundratusentals amerikaner blir hemlösa. ”Innan vi evakuerades ställde vi oss framför huset på garageuppfarten, kramades och bad en bön. När vi kom tillbaka nu efter branden gjorde vi samma sak”, berättar Paul i tårar. Han får en tröstande kram av sin dotter Stacy. Santa Rosa.

Nyhetsbild utrikes 

Joel Marklund, Bildbyrån

FOTO: JOEL MARKLUND Årets nyhetsbild utrikes 2021: En kvinna som dött under coronapandemin ligger i en kista i samband med en begravningsceremoni den 20 april 2020 i Brooklyn, New York, USA. Det fåtal stolar som är utplacerade i rummet är åtskiljda minst två meter från varandra för att skydda anhöriga från covid-19.

Vardagslivsreportage utrikes 

Anders Hansson, Dagens Nyheter

FOTO: ANDERS HANSSON Årets vardagslivsreportage utrikes 2021: Fateme från Afghanistan kom till Moria för 2,5 månad sedan med sin man och två barn. Hon är orolig över situationen i lägret. Den senaste tiden har varit våldsamma med flera slagsmål och bränder. Fateme vågar inte lämna tältet efter mörkrets inbrott.

Vardagslivsbild utrikes 

Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

FOTO: LOTTA HÄRDELIN Årets vardagslivsbild utrikes 2021: En brännskadad koala i en förkolnad eukalyptusskog utanför Parndana på Kangaroo Island. Öns djurliv är så unikt att den brukar kallas Noaks ark. I början av 2020 brann 48 procent av ön upp och hälften av de cirka 50 000 koalorna dog. 12 januari, 2020.

Samtliga vinnande bidrag med motiveringar finns på: aretsbild.se 

Alla prisvinnande bilder kommer att visas på Galleri Kontrast i Stockholm från den 20 mars till den 25 april i år.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"