
Analys om Pressfrihet, Sverige, Verkliga Sverige
Krönika: Årets bild 2021 gör att vi förstår världen och oss själva
Den prestigefyllda fototävlingen för Sveriges bildjournalister är avgjord. Här skriver Blankspots redaktör Martin Schibbye en krönika om bildens roll.
Av Martin Schibbye 18 mars, 2021
Utan pressfotografer vore Gaza som ett Guernica utan Picasso.
Ingen kan någonsin säga: ”Nej inga civila drabbades, ingen vit fosfor användes, eller den FN-skolan bombades aldrig.” För det fanns fotografer på plats som dokumenterade allt och i slutet av dagen är det vad fotografi handlar om.
Bilder går inte att skaka av sig.
Trots allt som skrivs är det bilderna som bränner sig fast. Dessa frusna ögonblick från krigens och politikens epicentrum är det som blir kvar i det kollektiva minnet när nya konflikter får mediernas sökljus att förflytta sig.
Bilderna hjälper oss att se och att förstå både konflikterna och varandra.
Säg Vietnamkriget, blunda, och på näthinnan ser man den nioåriga Kim Phuc, skrika ut sin smärta med ryggen full av kletig napalm.
Det var också sista gången de stridande parterna fritt lät fotografer avteckna en verklighet makten inte ville att vi skulle se eller höra talas om.
Följer man ansiktsuttrycken i bilderna från den arabiska våren i Kairo ser man den egyptiska revolutionens ebb och flod. Från eufori, tills verkligheten vred kameran ur händerna på fotograferna och bilderna visade gripna kollegor i burar dömda som terrorister.
Egypten förvandlades snabbt till ett av världens största fängelser för fotojournalister och det tredje dödligaste landet att arbeta i, efter Syrien och Irak.
Under de tidsepoker då pressfotografin är som allra mest nödvändig brukar den också dödförklaras. Orsaken har under historien sagts vara manipulation, televisionens intåg eller nu senast digitaliseringen som inneburit att vi i realtid översköljs av miljoner bilder från världens alla hörn
Men fotografyrket har alltid överlevt sina vedersakare.
Alla kan ta en bild – men alla är inte fotografer. Kanske är det så att just fotojournalistiken med sin professionalism, etik, och berättande ambition blir allt viktigare i en tid när alla har kameror och en agenda.
Framför allt på platser där ingen har en kamera.
Eller där priset av en bild är döden.
I årets upplaga av årets bild finns flera bilder som kommer att bli ikoniska. Bilder som gestaltar den gemensamma erfarenheten av pandemin: Dödens ansikten. Sjukvårdspersonalen och den förändrade vardagen.
Utan dem skulle vi inte begripa det som har hänt.
Nu kan vi försöka att förstå vad vi går igenom tillsammans.
Vinnarna i Årets bild 2021 är:
Årets bild
Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet

Årets fotograf
Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

Lotta Härdelin blir den första kvinnan på 50 år att vinna kategorin Årets fotograf.
Årets reportage
Anders Hansson, Dagens Nyheter

Årets rookie
Josefine Stenersen

Nyhetsreportage inrikes
Paul Hansen, Dagens Nyheter

Nyhetsbild inrikes
Niclas Hammarström, Expressen

Vardagslivsreportage inrikes
Daniel Nilsson, frilans

Vardagslivsbild inrikes
Anette Nantell, Dagens Nyheter

Nyhetsreportage utrikes
Anette Nantell, Dagens Nyheter

Nyhetsbild utrikes
Joel Marklund, Bildbyrån

Vardagslivsreportage utrikes
Anders Hansson, Dagens Nyheter

Vardagslivsbild utrikes
Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

Samtliga vinnande bidrag med motiveringar finns på: aretsbild.se
Alla prisvinnande bilder kommer att visas på Galleri Kontrast i Stockholm från den 20 mars till den 25 april i år.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Sverige!
Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av.
Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?
Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige".