När reseföretaget ”Världens resor” under tisdagskvällen höll ett möte för de som ska delta på den första gruppresan till Eritrea på över tjugo år deltog även flera svensk-eritreaner och krävde att landet skulle bojkottas.
Av Martin Schibbye 27 februari, 2019
Resbyrån “Världens resor” har ofta varit först med nya destinationer. I år planeras resor till både Pakistan och Eritrea och bolaget arrangerade även resor till Burma under militärjuntans styre mot bakgrund av att man tror på dialog istället för bojkott.
Efter att Monica Nordenwald, som leder den första gruppresan, hållit en föreläsning om landet, bad Tesfazion Tesfemichael i publiken om att få säga några ord.
– Att arrangera en sådan här resa är att förlänga livet på landets härskare. Vi vill bli av med honom, men ni förlänger nu folkets lidande.
Han menade också att resenärerna kommer att bo på regimens hotell och på så sätt komma att stödja diktaturen.
– Turisterna kommer inte att märka av diktaturen, eftersom alla kommer att vara civilklädda, men det kommer inte att finnas någon som kan prata fritt.
Även Makda Tesfamichael hade tagit sig till ”Världens resors” kontor på Tegnergatan i Stockholm och även hon var kritisk.
– Man sätter knappast press på den eritreanska regimen genom att anordna resor dit, det är snarare något som gynnar dem. De kan peka på att det inte är så illa: ”för här har vi ett gäng svenska pensionärer som kom hem oskadda och de hade det dessutom trevligt.”
Själv har hon och många med henne drömt om att kunna resa genom landet för att träffa släktingar, men det förblir en avlägsen dröm.
– I så fall måste jag bli eritreansk medborgare och det är ett politiskt ställningstagande jag inte vill göra. Men dessa pensionärer är fria att resa till havet.
Hon tror inte heller att de kommer att få se något av det verkliga Eritrea.
– Det finns en stor risk att resenärernas bild och uppfattning av landet inte kommer motsvarar den verklighet som eritreaner i landet lever i eftersom att de, tillskillnad från eritreanerna, inte riskerar sina liv om de skulle tala illa om regimen tex, säger hon.
För Monica Nordenwald som är färdledare kommer inte kritiken som någon överraskning.
– Jag förväntade mig att vi kunde bli ifrågasatta, men bakom resan ligger ett medvetet val, jag tror på dialog och på att skapa möten.
Hon har rest i många konfliktländer i Afrika och något hon märkt är att människor i länderna oavsett politiskt styre uppskattar mötet med omvärlden.
– Jag tänker också att när denna grupp kommer tillbaka så kan dialogen fortsätta, det är inte bara så att man åker ner badar och simmar, utan många i gruppen har ett genuint intresse och har hjälpt flyktingar från Eritrea och vill därför se landet. Det är en medveten grupp som reser.
Hon menar också att alla är fullt medvetna om situationen och vet om att det finns en opposition som kräver bojkott och uppskattar att kritikerna kommit för att dela med sig av sina farhågor och erfarenheter.
– Men den som har ett bussbolag kommer att tjäna på turismen och det skapas arbetstillfällen. Vi har tidigare rest i Burma och det är inte en tillfällighet att vi nu reser till Eritrea, även om vi aldrig kommer att förstå fullt ut hur situationen är, säger Monica Nordenwald.
Hon är också medveten om att pengar kommer att gå till regeringen, även om man på plats försöker att stödja privata aktörer.
– Vi förstår så klart att pengar går in i strukturen, men jag tror att detta kan ha en påverkan och sända signaler.
Tesfazion Tesfamichael menar att den enda signalen man sänder med resan är ett stöd till diktaturen. Turisterna kommer enligt honom aldrig att få se fängelserna i Asmara eller förstå alla de hundratusentals människor som flytt.
– Ni gör detta för att tjäna pengar, för er är det business, men det förlänger lidandet för folket i Eritrea. Ni finansierar hans diktatur och ni legitimerar styret. Yttrandefriheten i landet kommer inte att påverkas av detta, säger Tesfazion.
Monica Nordenwald svarar att hon tror att de har samma mål, men att tillvägagångssättet skiljer sig.
– Vi tror att en resa som denna ger mer kunskap, som behövs för att kunna påverka och visa solidaritet.
Innan Tesfazion Tesfamichae går ut från möteslokalen lägger han till.
– I Sverige har vi ju alla rätt att uttrycka våra olika åsikter, det var därför jag kom och det är det jag vill se i Eritrea också.
**
Läs också: “Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea”
Transparens: Även undertecknad deltog som föreläsare under kvällen för att berätta om mina reportage till Eritrea och min kommande bok om landet och Dawit Isaak. Kritik riktades även mot mig för att jag genom mitt deltagande sanktionerade resan.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.
Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.