Nyheter om

Krigskorrespondenten som fruktar freden

Wali Arian har bevakat kriget i Afghanistan sedan han var 19 år. Men till slut blev hoten från talibanerna så pass allvarliga att han inte längre kunde vara kvar i hemlandet. I dag är han orolig över att talibanerna villkorar fredsprocessen så att de lokala medierna kan tvingas ta flera steg tillbaka.

Wali Arian tar upp sin mobiltelefon och visar bilderna på ett rökmoln som sakta stiger över Kabul. Några timmar tidigare har en bomb sprängts i huvudstaden och hans före detta kollegor på tv-stationen TOLO-news är snabbt på plats.

– En stor explosion inträffade på försvarsministeriet vilket är en strategisk plats. Efter en lång eldstrid dödades fem talibaner av säkerhetsstyrkor. Åtminstone en har dödats, och över 50 personer skadats. Talibanerna säger sig ligga bakom dådet. Men detta är inte det första eller det sista, säger Wali Arian och lägger ned telefonen.

Wali Arian utbildades till journalist vid universitetet i Kabul och redan som 19-åring började han skildra krigets verklighet, men när han 2015 rapporterade om talibanernas attacker mot civila och våldtäkter mot kvinnor i staden Kunduz korsade han en farlig gräns.

– Det jag rapporterade väckte ilska hos talibanerna och det gavs en order: Tillfångata Tolo-journalisten Wali Arian och halshugg honom, berättar Wali Arian.

Talibanerna meddelade också att flera tv-kanaler, däribland Tolo, var legitima ”militära mål” eftersom de spred ”propaganda” om extremiströrelsen. 

– 2016 mördades sju av mina medarbetare och ytterligare 25 medarbetare skadades, berättar Wali Arian.

Beslutet att söka sig från Afghanistan kom efter att hoten började riktas mot hans familj och särskilt mot den fyraåriga dottern.

Under veckan är han i Almedalen för att berätta om sitt liv och om den pågående fredsprocessen.

Efter flera möten mellan representanter från USA:s regering och talibanerna lades det i januari i år fram ett första utkast till ett fredsavtal.  

Men Wali Arian är orolig för vad som sker med den journalistiska friheten om talibanerna får diktera villkoren i fredsförhandlingarna. 

– Jag är orolig. Det afghanska folket har det senaste åren lärt sig uppskatta fria medier. Men under talibanerna fanns ingen fri media. Dessutom var det ett brott att lyssna på musik eller att som kvinna röra sig fritt.

Just nu är läget låst i fredsförhandlingarna eftersom talibanernas och amerikanernas krav inte är förenliga. USA kräver att talibanerna inleder samtal med regeringen och går med på vapenvila, talibanerna kräver i sin tur att amerikanerna drar tillbaka sina trupper innan de är beredda att gå vidare med andra frågor. 

Men Wali Arian menar att både journalister och kvinnoorganisationer borde ingå i ett samtal om villkoren för fred. Det finns värden som varken han eller hans landsmän är beredd att ge upp och han lyfter fram det faktum att en hel generation har växt upp efter talibanernas fall.

– Situationen för journalister är tuff och det är ett riskfyllt yrke men jag är trygg med att det afghanska folket inte kommer att vilja gå tillbaka.

Wali Arian berättar att talibanerna numera är mer aktiva än på länge och att de har möjlighet att slå till i centrala Kabul är ett styrkebesked.

I veckan gick också talibanernas tidsfrist ut för att afghanska medier, enligt talibanerna, ska sluta vinkla nyheter till den väpnade motståndsgruppers nackdel. Om så inte sker hotar man med att medier kan klassas som militära mål.

Men Wali Arian tror inte dagens attack var en varning till medier. 

– De har krävt att medier ska sluta bedriva propaganda och sagt att om de inte slutar kommer medier att attackeras. Men dagens attack var nog mer en attack och ett budskap till den afghanska militären, tror Wali Arian.