Blankspot om

Korruptionskultur i spåren av tunisisk revolution

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna, men euforin från den arabiska våren har hos många bytts i ilska och besvikelse. Det blåser kallt längs med Avenue Habib Bourguiba i huvudstaden Tunis där talen avlöser varandra. Barn viftar med flaggor och en sångare försöker överrösta politikernas tal […]

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna, men euforin från den arabiska våren har hos många bytts i ilska och besvikelse.

Det blåser kallt längs med Avenue Habib Bourguiba i huvudstaden Tunis där talen avlöser varandra.

Barn viftar med flaggor och en sångare försöker överrösta politikernas tal med distad sång.

Mohamed Ali Mahfoudh betraktar, snarare än deltar i festligheterna. För sex år sedan var han en av de som firade, efter att under flera veckor ha deltagit i de protester som var starten på den arabiska våren.

– När jag ser barnen blir jag stolt, då känner jag att vi ändå lyckades med någonting viktigt. De här barnen växer upp utan en diktator och de har yttrandefrihet. De kan kritisera regeringen, utan att hamna i fängelse.

Anledning till kritik finns. Tunisien är ett samhälle där såväl arbetslöshet som korruption har ökat. Många unga vittnar, liksom Mohamed, om en känsla av meningslöshet. Inga jobb. Inga framtidsutsikter. Och den vi-känsla som fanns för sex år sedan, är borta.

– Idag är vi ett splittrat samhälle, säger Mohamed.

De senaste två åren har Tunisien skakats av massiva demonstrationer under parollen ”Winou el Pétrole” – var är vår olja? Tusentals människor har protesterat mot korrupta oljekontrakt, där vinsterna går till utländska företag och mycket lite, eller ingenting, stannar i landet.

En opinionsundersökning visade att 75% av tunisierna stödde oljeprotesterna.

Imed Daïmi är en välkänd oppositionspolitiker och parlamentsledamot. Under Ben Alis tid vid makten levde han i exil, men återvände efter revolutionen. Korruptionen inom oljeindustrin är en av hans hjärtefrågor.

– De utländska företagen har betalat mutor för att få kontrakt och kringgå regler och lagar. Tunisien har förlorat stora pengar, säger han till Blank Spot Project.

Enligt honom och många fler så har bristande lagstiftning och ett icke-existerande kontrollsystem korrumperat energisektorn.

– Vi vet alla att företagen har profiterat på vår bristande lagstiftning. Kontrakt har förnyats automatiskt, utan att villkor uppfyllts, säger han.

Imed Daïmi och flera jurister och aktivister jobbar för att samtliga oljekontrakt ska offentliggöras och menar att hela oljesektorn behöver organiseras om.

Men korruptionen finns överallt i samhället. Chawki Tabib är sedan ett år chef för antikorruptionsmyndigheten och har förklarat att krigstillstånd råder.

– Korruptionen är en epidemi. Revolten mot Ben Ali var nödvändig, men sedan revolutionen har korruptionen ökat explosionsartat. Förut var det bara Ben Ali och hans närmaste som skodde sig, nu har vi fått en mutkultur. Korruptionen har demokratiserats – alla deltar, säger Chawki Tabib som lever under mordhot på grund av sitt engagemang.

Tillbaka till firandet: på trappan till Stora Teatern har Rörelsen för Revolutionens Skydd samlats. En av frontfigurerna kallas Recoba, för sin utseendemässiga likhet med den uruguyanska fotbollsspelaren.

– Ut med regeringen! De har svikit vår revolution – det är inte vår regering. De är djur! vrålar han i megafonen. Hans anhängare jublar och applåderar.

Mohamed Ali Mahfoudh tittar efter dem då de tågar iväg längs med avenyn, sjungande sina slagord.

– De har delvis rätt, men tidigare hade de alla suttit i fängelse på grund av sin kritik. Det är den stora skillnaden mot förr.

 

**

Läs mer: Blankspot granskar tunisiska oljeprotester

Läs mer: Blankspot lanserar en råvarukorrespondent

Läs mer: Blankspot inleder granskning i Nordafrika.

Upplev: Guld, gruvor och grävskopor.  360-reportage om konfliktmineraler i Burma.

**

 

Stöd det fortsatta arbetet med att granska konfliktmineraler

Om du vill stödja just denna satsning på en råvarukorrespondent kan du swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med råvaror) eller sätt in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Du som vill bli prenumerant kan gå med i Blankspot här, och gå sedan med i Carolina Jemsbys Facebookgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka råvaror och konfliktmineraler.