Nyheter om

Kina anklagas för att sätta muslimer i läger

I veckan kom nyheten att minst en miljoner muslimer låsts in i läger för politisk omskolning, utan någon som helst föregående juridisk process. Men Kina tillbakavisar anklagelserna.

En miljon uigurer har placerats i läger i Kina, rapporterar en människorättskommitté inom FN, baserat på mängder av vittnesmål.

Gay McDougall, en av medlemmarna i FN:s kommitté för avskaffandet av rasdiskriminering (CERD sa i veckan att ”lägren hålls hemliga” och att de ”är djupt oroade av de åtskilliga och trovärdiga rapporter som vi har fått om att Kina under förevändning att bekämpa religiös extremism och bibehålla social stabilitet har omvandlat den självstyrande uiguriska regionen till något som liknar ett massivt interneringsläger”

Rapporten lyftes fram vid FN-högkvarteret i Genève.

Kinas ambassadör på plats sade inför församlingen att landet arbetar mot jämlikhet mellan alla grupper i landet och att målet var att hindra att en så kallad extrem form av islam ska sprida sig i Xinjiang.  Svaret på den konkreta kritiken i FN var att anklagelserna var konspiratoriska lögner och att det vare sig existerar några läger för politisk omskolning eller sker några godtyckliga gripanden i Xinjiang.

Den kinesiska delegationen menade också att alla etniska minoriteter åtnjuter religionsfrihet och att de dessutom har fått sina liv klart förbättrade tack vare den ekonomiska utvecklingen.

Kina-kännaren och journalisten Jojje Olsson menar i en artikel på Inbeijing.se att ” De tuffa ordalag med vilka Kina slår ifrån sig kritiken visar att förtrycket i Xinjiang och lägren för politisk omskolning knappast kommer upphöra plötsligt.”