Röster om ,

"Karantän och många har inte mat till sina barn" – Dagbok från Kabul, vecka 14.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul. 1:a april Just nu är det karantän i hela Kabul och många har inte mat sina barn och familjer. De undrar hur de ska kunna skaffa mat, ifall de inte får jobba och inte kan få […]

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

1:a april

Just nu är det karantän i hela Kabul och många har inte mat sina barn och familjer. De undrar hur de ska kunna skaffa mat, ifall de inte får jobba och inte kan få in pengar?

Vissa som inte har mat hemma kommer att göra olagliga saker för att skaffa pengar. 

I dag försökte två män kidnappa en afghansk pilot som besökte en polisstation i Kabul.

Varför ville de kidnappa en pilot? Allt kommer sig av fattigdom. 

Vi har alltid haft personer som kidnappar folk här i Afghanistan, hela året, men det blir värre när folk inte får jobba. Afghanistan är redan det land som har flest kidnappningar. För några år sedan kidnappades några utländska ingenjörer som byggde vägar i Bamiyan och flera av dem dödades. 

Kidnapparna som fångade piloten gjorde det för att kräva pengar av hans familj.

De två kidnapparna greps av polisen och misslyckas med att fånga en för dem viktig person. Om kidnappare upptäcker att en utländsk person med pengar rör sig i Kabul, så kan de försöka fånga personen och kräva pengar av anhöriga.

Samtidigt exploderade en bomb i Helmand-provinsen. Bomben hade placerats vid sidan om vägen och 8 personer ur samma familj dog, två skadades. 

Många tusen civila och soldater förlorar sina liv i vägbomber. 

2:a april

Idag släpptes 1 000 fångar ur afghanska fängelser på grund av coronaviruset. Fängelsernas ansvariga meddelar att hittills har 1529 fångar släppts, bland dem barn och kvinnor: 1435 män, 54 kvinnor och 40 barn. 

Snart ska de frige 9 000-10 000 fångar i hela landet. 

Jag funderar på om Sverige släpper ut oskyldiga ungdomar från förvaren också? 

Jag skriver ofta att det inte finns mänskliga rättigheter i Afghanistan, men jag skriver inget om mänskliga rättigheter i Sverige.  

Alla länder har sina regler och vissa länder följer mänskliga rättigheter och andra inte. Jag valde att ta mig till Sverige eftersom alla människor anses ha samma värde där.

I Sverige finns många som verkligen har medkänsla, som tycker att alla ska ha samma rättigheter och som hjälper även dem som tvångsutvisats från Sverige. 

Samtidigt finns svenska politiker som inte alls vill se oss i landet. Invandringsfrågan har kommit in i Sveriges politik och landet försöker utvisa de som inte hade har skäl. 

Men vad är asylskäl? 

Det finns krig som ger den som flytt sitt land rätt till asylskäl.

Men om Migrationsverket säger att kriget i mitt land inte räcker som asylskäl – varför utvisar de ändå kristna?

En kristen som utvisas till Afghanistan och upptäcks, kommer att dömas till döden – det är 100 procent säkert. 

3:e april 

Afghanska folket behöver verkligen hjälp med mat och livsmedel just nu. 

Vårt land är ett av de fattigaste och behöver hjälp av olika länder. Människor lever under hot och fattigdom och med viruset blir det värre.

Uzbekistan har hjälpt Afghanistan med livsmedel som en kortvarig lösning för dem som verkligen hamnat i en svår situation på grund av viruset. 

Uzbekistan humanitära hjälp består av 300 ton mjöl, 150 ton ris, 50 ton socker, 5 ton tvål, skyddsmasker, barnkläder och annat.

Mjöl är en absolut nödvändighet i Afghanistan, där hälften av befolkningen klarar sig med bara bröd och te varje dag. 

Jag hoppas att hjälpen ska delas ut till familjer som verkligen behöver den och inte beslagtas av afghanska politiker som ofta tar en stor del av utländska stöd till landet. 

Världsbanken har beslutat att hjälpa Afghanistan med 100 miljoner dollar just nu medan Covid-19 härjar. Men kommer pengarna att användas på ett rättvist sätt?

4:e april

Ashraf Ghani har återigen förkastat förslaget om att dela makten med Abdullah Abdullah, som därmed avgick som president för ”den inkluderande regeringen” – en samlingsregering inom vilken bägge ledarna förväntas styra tillsammans.

Medlemmar i representanthuset träffade Ghani i presidentpalatset igår kväll för att medla mellan de bägge presidentkandidaterna. Representanthuset hade tidigare träffat Abdullah.

Vad ska hända? 

Världen kämpar med coronaviruset och här undrar vi vem som ska bli president i Afghanistan?

Folk dör av flera orsaker här i landet och de två inte kan sluta sin idioti.

När Ghani talade framför representanthuset i fredags, föreslog han att Abdullah ska hantera och leda fredsprocessen och att Abdullahs partikollegor ska nomineras för poster i processen för  “stabilitet och universalitet”.

Ghani vill att ett högt fredsråd inrättas och att Abdullah leder detta tillsammans med en vice president.

Ghani har redan tidigare erbjudit Abdullah att hantera fredsprocessen och lovat att representanter för bägge partierna ska ingå i stabilitets- och integrationsteamet i kabinettet. Men Abdullah har avvisat erbjudandet.

Många säger att de två presidententkandidaterna oroar oss mer än coronaviruset! 

Idag har viruset smittat 300 och 7 personer har dött i Kabul. 

5:e april

Afghanistans säkerhetsstyrkor kommer att skadas allvarligt av att USA:s bidrag minskar med en miljard dollar.

På grund av de afghanska ledarnas bristande förmåga att skapa en samlingsregering och inför hotet om en minskning av militära bidrag på en miljard dollar, menar militära experter att säkerhetsstyrkornas möjlighet att bekämpa talibanerna kommer att försvåras. Regeringen kommer också att få mindre makt i förhandlingar med talibanerna.

Den 23:e mars meddelade Amerikas statssekreterare Mike Pompeo om nedskärningen, han varnade även afghanska tjänstemän och ledare att USA kommer att fatta samma beslut nästa år, ifall konflikten mellan parterna kvarstår.

Pompeo och de amerikanska tjänstemännen avböjde förhandlingar om budgetsänkningen.

Två amerikanska tjänstemän – som ville vara anonyma – sa till nyhetsbyrån Reuters att det amerikanska utrikesdepartementet meddelat kongressen att en miljard dollar ska skäras bort från Pentagons stöd på 2,4 miljarder dollar, vilket är ungefär tre fjärdedelar av den årliga budgeten för de afghanska säkerhetsstyrkorna.

En annan källa menar att pengarna hittills har använts för att Afghanistans USA-stödda regering ska kunna bekämpa Talibanerna och de har samtidigt gjort att USA behållit sin förhandlingsmakt i fredssamtalen, som är viktiga för USA: s nationella säkerhet.

Budgeten har hittills stött afghanska regeringstrupper med försörjning, mat, fordonsbränsle, utrustning och infrastruktur.

Enligt amerikanska kongressens forskningstjänst har USA avsatt minst 4,87 miljarder dollar för Afghanistans säkerhet mellan budgetåren 2002 och 2019.

6:e April

Idag ska ge er några nyheter från hela landet: 

Tre civila dödades och två personer skadades i en explosion av en vägbomb i den nordliga provinsen Balkh. Säkerhetsstyrkor meddelade detta.

Polisens talesman Adel Shah Adel sa att sprängningen ägt rum i morse i Bay Timur-området nära polisstationen i Chamtal.

Afghanistans före detta president Hamid Karzai fördömde afghanska säkerhetsstyrkors flygattacker mot Talibaner i Uruzgan och Baghlan, där civila – många kvinnor och barn – dödades och sårades. Han uppmanade alla sidor att avsluta konflikten och på allvar förhandla fram fred, samt bekämpa coronaviruset.  

Varje gång regeringen attackerar Talibanerna så kommer det en politiker emellan och säger att civila dör i attacken. Talibanerna gömmer sig i områden där regeringen är tvungen att attackera. 

Nästan 40 personer inom sjukvårdspersonalen i Herat har smittats av coronaviruset

En läkare i Herat dog eftersom han själv smittades av viruset.

7:e april 

I dag såg jag den värsta situationen av fattigdom, när människor fick livsmedel av myndigheter och rika människor. 

Det är ju karantän i Kabul. Man får inte köra in till stan och ingen får cykla utan att ha bevis för att det är nödvändigt att de måste dit. 

Men när hjälp kommer med livsmedelsvaror – vad händer då? 

Många tusen personer samlades på olika platser i Kabul för att få hjälp. Alla behövde maten. 

Kommer inte coronaviruset att spridas bland dem? Det är ju väldigt farligt när så många människor samlas för att få lite vete.

Hjälpen består av 5 kilo vete. Är den mer värd än deras liv? 

Fattigdom och hunger kommer att ta människor liv även för 5 kilo vete. Folk är hungriga och kommer dit även för bara 1 kilo mjöl – bara för kunna klara sig. 

Det är inte matbrist. Folk har bara inte pengar för att kunna köpa mat till sina familjer. Många har blivit arbetslösa och har ingen mat hemma alls.

Idag blev det en konflikt mellan några personer som skulle få sitt vete. Bland dem dödades en väldigt fattig gammal man. Han fick inget vete, han förlorade sitt liv. 

Så mycket hunger finns det bland människor.

Man vill bara gråta över Afghanistans fattigdom. 

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. Under hösten 2019 återvände Blankspots utsända reporter till Afghanistan för fjärde gången. Det senaste reportage från den resan kan du läsa här.