Nyheter om

Kaotiska scener vid flykten

Blankspot är på plats i Armenien för att bevaka flykten från Nagorno-Karabach. I ett första bildmontage visar Rasmus Canbäck vad som sker i gränsstaden Goris.

Helikoptrarna dånar över den sydarmeniska staden Goris. Polisbilarnas blåröda sken lyser över de mörka gatorna och volontärer från Röda Korset ropar instruktioner till varandra. Bilarna som kommer från Nagorno-Karabach är fyllda till toppen med det liv som flyktingarna lämnar efter sig.

I centrala Goris har stadsteatern gjorts om till sambandscentral för humanitär hjälp. En polis säger åt oss att inte gå in.

– Låt dem vara i fred när de tar maten, säger han i en försiktig uppmaning. Ingen av dem där inne behöver ha massor med kameramän som springer omkring just nu.

Mat delas ut utanför ICRC:s sambandscentral.

Armeniska myndigheter uppgav på tisdagskvällen att fler än 20 000 personer registrerat sig som flyktingar i Nagorno-Karabach. Däremot kan det finnas ett mörkertalet. Det finns uppgifter om att flera av dem som anlänt blivit vidareslussade utan att hinna skriva in sig. Flera av dem som Blankspot talar med uppger samma sak.

Många har suttit i bilköer i mer än tjugo timmar. Några säger att de suttit i trettio timmar när de kört sträckan som annars bara tar två timmar. Det har varit blockad i nio månader och de humanitära problemen är akuta. Många är undernärda och har fått sjukdomar till följd av det. Det syns äldre människor som kan knappt gå och barnen är slutkörda.

Bussen slussar vidare flyktingar efter registrering vid teatern i Goris.

Samtidigt kom förödande rapporter inifrån Nagorno-Karabach på måndagen om att regionens bränslelager exploderat. Det uppskattas ha befunnit sig flera hundra män på platsen för att hämta bränsle till sina bilar för flykten.

Enligt lokala myndigheter i Nagorno-Karabach är 290 personer skadade och 68 dödade. Endast 28 personer av de döda har kunnat identifierats. Fortfarande saknas uppgifter om ett hundratal personer.

Det är också anledningen till att helikoptrar hörs. Trots tidigare flygförbud till Nagorno-Karabach så beviljades Armenien en flygkorridor för att hämta ut allvarligt brännskadade från katastrofen som sker mitt bland alla andra katastrofer.

På alla hotell finns information om hur man når Röda Korset.

I internationella medier har händelsen uppmärksammats, men gått de stora rubrikerna förbi. En förklaring är att Azerbajdzjan förhindrar all oberoende insyn i Nagorno-Karabach, liksom både elektricitet och i stora stunder även internet är avstängt. Rapporterna som kommer ut är svåra att verifiera och grundas ofta på personliga berättelser.

Det är ännu en katastrof som går världen förbi.

Blankspot kommer fortsätta rapporteringen med större reportage.

Toppfoto: ICRC:s volontärer kommer med förnödenheter. Foto Rasmus Canbäck

**

Vill du stötta Blankspots fortsätta rapportering kan du bidra till vår läsarfinansierade journalistik här. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Armenien och situationen i Nagorno-Karabach.