Nyheter om ,

Journalister måltavlor i USA

En svensk journalist, Expressens Nina Svanberg, träffades i helgen av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA. Nu vittnar flera redaktioner om polisvåld och gripanden.

Gripandet av ett CNN-team under en livesänding den 29:e maj var chockerande i ett land med några av världens mest liberala lagar kring yttrandefrihet.

Men det var bara ett av flera fall.

Sajten Bellingcat har identifierat minst 50 incidenter där journalister attackerats eller trakasserats. Vid de flesta tillfällena har journalisterna tydligt varit identifierade som just journalister. Hör följer ett urval av händelser från den senaste tiden då medier angripits.

1) CNN:s reporter arresteras i direktsändning (29/5)

Det mesta berömda fallet hittills. Det fans inget skäl till att de greps och de släpptes ett par timmar senare. Stadens poliskår förklarade på twitter att när det väl blev klart att de var journalister så sattes de på fri fot. Men för alla som ser klippet framgår det att de just är journalister som grips under en livesändning.

2) Nyhetsbolahget Wave 3 news attackeras med gummikulor i Louisville, Kentucky

3) Svenska och norska journalister angrips med gummikulor i Minneapolis.

“Det är tydligt att poliserna är stressade och inte gör skillnad på våldsamma upprorsmakare och journalister,” skriver Nina Svanberg i Expressen.

4) Fotograf blind efter att ha träffats av gummikula

Fotojournalisten Linda Tirado träffades i vänster öga av en gummikula när hon bevakade protesterna i Minneapolis. Hon är nu blind på det ögat.

5) CBS nyhetsteam skjutna med gummikulor

Den 30:e maj angreps CBS nyhetsteam av gummikulor när de bevakade protesterna. Det var tydligt att de var journalister och en ljudtekniker träffades.

6) En grupp journalister beskjutna av polis i Minneapolis

På nära håll sköt polisen mot en grupp journalister i Minneapolis som tydligt deklarerade att de var journalister. Molly Hennessy-Fiske berättar i intervjun ovan hur hon sköts i benet.

7) Journalist pepparsprejad och kvarhållen av polis i Minneapolis.

Trots att journalisten Michael Adams tydligt identifierade sig själv som journalist så angreps han.

8) Australiensiskt nyhetsteam handbojan och kvarhållna i Minneapolis

Tim Arvier tillsammans med kollegor från “9 News Australia” hölls av polisen i Minneapolis innan de släpptes.

9) Journalist från Huffington Post arresterad i New York

Journalisten Christopher Mathias som jobber för Huffington Post arresterades av polisen i New York. På bilder från gripandet ser man hans press-id tydligt hänga runt halsen.

10) VOX-journalist angripen

10) Filmteam från MSNBC beskjutna med gummikulor

Trots att de tydligt gick att urskilja som journalister blev Ali Velshi och hans team beskjutna.

Händelserna ovan var bara ett urval. Fler exempel finns i denna twittertråd: