Blankspot om

Journalisten Khan ska utvisas

Talibanerna har dömt honom till döden, men Migrationsverket utvisar honom. I kväll fick Wares Khan beskedet att han inte får en ny prövning och ska skickas tillbaka till Afghanistan. – I dag har jag inte kunnat äta någonting, jag känner mig död och är så trött. Jag kan inte sova. För en timme sedan angrep talibanerna mål i […]

Talibanerna har dömt honom till döden, men Migrationsverket utvisar honom. I kväll fick Wares Khan beskedet att han inte får en ny prövning och ska skickas tillbaka till Afghanistan.

– I dag har jag inte kunnat äta någonting, jag känner mig död och är så trött. Jag kan inte sova. För en timme sedan angrep talibanerna mål i Kabul och dödade tio personer. Det är katastrof. Jag förstår det inte. Ska jag skickas dit? frågar sig Wares Khan sent på onsdagskvällen från sin cell.

Som Blankspot tidigare har kunnat berätta skulle han ha utvisats i förra veckan. Men i sista stund ombads han att kliva ur polispiketen och leddes tillbaka in till förvaret i Märsta.

De senaste dagarna har han vågat hoppas på att få stanna och därför blev besvikelsen i kväll mycket stor.

– Jag känner mig som en levande död, säger Khan.

Under veckan har Blankspot kunnat berätta att Wares Khan på grund av sin journalistik hade hotats från talibanernas högsta ledning.

I ett brev, som är skickat från militärrådet i det islamska emiratet i Afghanistan, anklagas han för att ”sympatisera med de otrogna” och vara ett stort hinder mot rekryteringen av unga till talibanerna.

I Migrationsverkets beslut om utvisning avfärdades denna hotbild. Myndigheten menade att det inte fanns anledning att tro att han löper sådana risker som han själv hävdar.

Wares Khan kan nu utvisas vilken dag som helst. Hans juridiska ombud Elin Edin menar att flyktingarnas rättssäkerhet kraftigt har försämrats den senaste tiden.

– Vi ser är ett paradigmskifte. För några år sedan hade jag aldrig förlorat det här fallet, säger Elin Edin.

Hon tänker nu föra hans fall vidare till Europadomstolen och FN:s människorättskommitté.

– Jag kommer att kräva att de stoppar utvisningen och hävda att Sverige bryter mot lagar som handlar om att man inte ska utvisa någon om det finns överhängande risk att den som utvisas kommer drabbas av förföljelse, tortyr eller liknande när denne återvänder till hemlandet, säger Elin Edin.

I sitt avslagsbeslut skriver myndigheten att det inte tillkommit några nya skäl som hindrar utvisning. För att få en ny prövning ska det ha framkommit nya omständigheter och det ska också finnas skäl till att dessa inte presenterades första gången som man sökte asyl. Detta anser inte Migrationsverket är fallet.

Men Elin Edin har en annan uppfattning.

– Hotbrevet från talibanerna kom efter beslutet om avslag. Och i Migrationsverkets eget utlåtande hålls journalister fram som en särskilt utsatt grupp. Men detta vägs inte in av på grund av byråkratiskt paragrafrytteri, säger Elin Edin.

I förvaret i Åstorp fruktar Wares Khan för sitt liv.

– I kväll fick jag veta att Sverige chartrat ett nytt plan från Stockholm till Kabul i januari. Jag vill inte sitta på det planet, säger Wares Khan från sin cell.

 

Blankspot har ikväll bett om en filmad intervju med migrationsminister Morgan Johansson. 

 

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

**

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

 

Den sista veckan har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.