Blankspot om

Journalisten Göran Engström får SAK:s solidaritetspris

Journalisten Göran Engström fick solidaritetspriset Årets Afghanistanvän 2021 för sin mångåriga rapportering från Afghanistan. Priset delades ut under Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) digitala årsmöte i helgen.

Svenska Afghanistankommittén delar ut sitt solidaritetspris varje år till en person eller en organisation som verkat för att stärka solidariteten med det afghanska folket och bidragit till utvecklingen i Afghanistan.

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Som frilans är jag van att jobba med knappa resurser, och det är verkligen inte givet att man uppmärksammas även om man gör bra och viktigt arbete. Just nu är landet inne i en väldigt känslig process, där det mesta står och väger. Det är otroligt viktigt att den oberoende bevakningen fortsätter, sade Göran Engström via videolänk från Kabul under SAK.s årsmöte.

Juryns motivering lyder:

“Göran Engström har bevakat Afghanistan i 15 år på uppdrag av ett flertal tidningar, tidskrifter och organisationer och skrivit om allt ifrån idrott, politik, kriget och situationen för kvinnor och barn. Under senare år har Göran för Blankspots räkning skrivit om de ensamkommande ungdomarna som utvisats, följt deras resa till Afghanistan och det liv som de tvingas bygga upp på nytt. Göran har också bevakat fredsförhandlingarna och följer utvecklingen efter avtalet mellan USA och talibanerna. Göran Engström har med sin journalistik bidragit till en bredare förståelse för Afghanistan, för politiken, människorna och dess kultur. Därför tilldelas han SAK:s solidaritetspris.”

– Det känns extra kul att det är just SAK som delar ut priset. SAK är en organisation som gjort väldigt mycket för det hårt prövade afghanska folket under lång tid. Det är en organisation som jag har mycket stort förtroende för, kommenterade Göran Engström priset.

Göran Engströms reportage och artiklar för Blankspot kan läsas här.