Nyheter om ,

Journalist gripen i Etiopien efter att ha bevakat regeringskritiska protester

Den federala polisen i Etiopien bekräftar nu till tidningen Addis Standard att journalisten Tesfalem Waldyes gripits av federal polis. Han rapporterades försvunnen av familj och vänner redan den första oktober i år.

De senaste nyhetsinslaget Tesfalem Waldyes arbetade med var att bevaka Irreecha-firandet i huvudstaden som övergick i en protestmarsch mot den sittande premiärministern Abiy Ahmed. 

Irreecha innebär att folkgruppen Oromo firar slutet på regnperioden genom en ceremoni. Många är klädda i vita dräkter med traditionella spjut och huvudbonader.  I videon som publicerades på Ethiopia Insiders Facebooksida ses oromoungdomar kräva att politiska fångar friges. 

Under de senaste åren har Tesfalem Waldyes arbetat som chefredaktör för tidningen Ethiopia Insider som han också varit med och grundat. 

Videon blev viral med över 6000 delningar och flera bedömare tror att den publiceringen kan ha legat bakom att journalisten greps. 

En kollega på Ethiopia Insider, Hamis Awel säger till Voice of America att han under lördagen plötsligt inte kunde nå Tesfalem Waldyes efter att han bevakat firandet. 

I ett inslag i BBC:s amhariska sändningar uppger nyhetskanalen att polisen sökt igenom Tesfalems hus efter gripandet. 

En talesperson från den federala polisen uppgav under måndagskvällen att den nu fängslade journalisten befinner sig i Mexico-området i huvudstaden Addis Abeba. 

– Inget kommer att hända honom. Vi genomför en förundersökning och det finns inget att oroa sig för, uppgav polisen. 

Tesfalem är en i Etiopien välkänd journalist som tidigare arbetat för både engelska och amhariska veckotidningar. Senaste gången han greps av federal polis var i april 2014 då han var en del av bloggnätverket Zone-9 bloggers. 

Han och kollegorna anklagades då för terrorism och efter att ha släppts fri reste han till Tyskland för att arbeta för Deutsche Welle Amharic. Där mottog han även Committee to Protect Journalists internationella pressfrihetspris för sitt arbete.

I ett frukostseminarium hos Blankspot arrangerat av Civil Rights Defenders hösten 2017 uttryckte den då nyligen frigivna journalisten Tesfalem Waldeyes en oro för ett ”syriskt scenario”.

Efter maktskiftet i Etiopien 2018 återvände han och grundade nyhetsmagasinet Ethiopian Insider. 

Befeqadu Hailu, en före detta journalist som i dag arbetar på Center for Advancement of Rights and Democracy skriver på twitter att han tror att orsaken till gripandet är att Tesfalem bevakat protesterna mot regeringen. 

Efter att Abiy Ahmed blev premiärminister var han snabb med att släppa fängslade journalister och öppna blockerade internetsajter, men Reportrar Utan gränser lyfter fram att han fortfarande inte, efter två år vid makten, reformerat de lagar som begränsar press- och yttrandefriheten i landet. 

– Tyvärr lär vi få höra om fler begränsningar av pressfrihet och attacker på journalister i Etiopien framöver, sa Erik Halkjaer i en kommentar till Blankspot när Reuters utsände hade kastats ut.

Efter att kriget i Tigray bröt ut har även journalister skjutits ihjäl, och utländska reportrar deporterats eller fått sina ackrediteringar indragna vilket Blankspot rapporterat om.

Den amerikanska kommittén för att skydda journalister (CPJ) säger att minst sju journalister sitter fängslade i landet.

Uppdatering (5/10):

Se seminariet från 2017:

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.