Nyheter om

Josef utvisas utan ett öre på fickan

I dag väntas minst 12 personer deporteras från Landvetters flygplats till Afghanistan. En av dem är Josef Moradi som inte har bott i Afghanistan sedan han var barn. Han har inga pengar och saknar helt kontakter i det krigshärjade landet. En annan av de utvisade tvingas lämna fem barn efter sig i Örebro. Utanför förvaret […]

I dag väntas minst 12 personer deporteras från Landvetters flygplats till Afghanistan. En av dem är Josef Moradi som inte har bott i Afghanistan sedan han var barn. Han har inga pengar och saknar helt kontakter i det krigshärjade landet. En annan av de utvisade tvingas lämna fem barn efter sig i Örebro.

Utanför förvaret i Kållered står en grupp afghanska män och väntar. De ska alla ta ett sista farväl av sin vän Josef Moradi som i dag utvisas till Afghanistan. De får ett par minuter var med honom innan det är Blankspots tur att slussas genom säkerhetsentrén in i det kala besöksrummet.

Josef har suttit i två månader i Kållered efter att först ha blivit rundskickad till flera olika förvar i landet. Som barn bodde han i Afghanistan men har sedan levt som papperslös i Iran. Han känner ingen i Afghanistan och har aldrig tidigare varit i Kabul.

– Jag känner ingen jag är väldigt rädd och känner panik. Om vi kommer fram till Kabul kommer jag ta mitt liv, jag tror att det är bättre än att vara där, säger han.

Han har ingen aning om hur han ska klara sig i Kabul. Han har inga pengar, ingen möjlighet att försörja sig och han känner ingen som han kan bo hos.

– Jag får väl bo på gatan. Hur kan jag leva där? säger han.

Josef Moradi säger att han vill fly vidare men vet inte hur det ska gå till. Han har inga pengar och grannländerna Pakistan, Iran eller Syrien ger inger inte hopp om någon ljus framtid.

– Jag ville vara här, utbilda mig och fortsätta spela fotboll. Men de tvingar mig att åka, säger han.

Spänningen och oron har varit stor på förvaret i Kållered inför deportationen. Personalen gått igenom de utvisades bagage flera gånger i jakt på något vapen som de kan skada sig själva eller någon annan med. En av de utvisade har drabbats av en kollaps och förts med ambulans till sjukhus.

I kväll väntas mellan 12 och 15 personer skickas med specialtransport till Landvetter. Därifrån ska de slussas via en särskild ingång till flygplanet som ska ta dem till Kabul via Wien.

Enligt Josef finns det fler av de utvisade som saknar pengar medan andra har kontakter i landet och personer som möter dem.

I kväll väntas även Hashtollah Resai att utvisas. Han tvingas lämna fru och fem barn bakom sig i Örebro. Hans äldsta dotter, Sara, är förtvivlad. Tillsammans med sina syskon och mamman besökte de honom en sista gång i lördags.

– Vi var jätteledsna. Han mår inte alls bra, jag såg det i hans ansikte. Jag ber till gud att han inte ska åka tillbaka, säger hon.

Hennes pappa utvisas på grund av att han tidigare har misshandlat sin hustru, ett brott som han har dömdes för och som han har avtjänat ett nio månader långt fängelsestraff för.

– Pappa var sjuk och gick på medicin. Han visste inte vad han gjorde. Nu är allt bra och vi vill alla att han ska vara kvar hos oss säger dottern Sara.

**

Läs mer: I veckan greps Josef Moradi av gränspolisen och fördes till Migrationsverkets förvar.

Läs mer: I december började Sverige att utvisa ensamkommande afghaner. Men vad hände sedan? Hur gick det för de utvisade? Blankspots utsända rapporterar från Kabul. Läs: ”Utvisade till ovisshet”. 

Läs mer: Här finns fler artiklar i serien ”Uppdrag: Afghanistan” – gå gärna med i Facebookgruppen  ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.