Blankspot om

Joakim Medin om #blankspot6: Föremålen som avslöjar dödskulten

I dag publiceras fotoutställningen #blankspot6. Journalisten Joakim Medin har under sina resor i norra Syrien plockat på sig föremål och dokument som har tillhört stupade IS soldater. För Blank Spot Project berättar han hur det gick till. Varför började du samla på dig sakerna? – Jag agerade på instinkt, och började plocka på mig deras […]

I dag publiceras fotoutställningen #blankspot6. Journalisten Joakim Medin har under sina resor i norra Syrien plockat på sig föremål och dokument som har tillhört stupade IS soldater. För Blank Spot Project berättar han hur det gick till.

Varför började du samla på dig sakerna?

– Jag agerade på instinkt, och började plocka på mig deras lämningar från första gången jag stötte på dem 2014. På något sätt har jag känt att det både rör sig om historiska dokument, och om något som kanske kan hjälpa oss förstå mer om IS, säger frilansjournalisten Joakim Medin.

Blank Spot Project har översatt dokumenten från arabiska och publicerar den digitala fotoutställningen “Föremålen som avslöjar dödskulten”. Dokumenten visar att en armé av byråkrater har tagit fram regler för allt från hur man tvättar sig efter att ha haft sex till hur man söker socialbidrag.

Vad tänker du om fynden i dag efter att de har översatts?

– Textdokumenten visade sig innehålla mycket mer information än jag först vågat hoppats på. Det visar den stora betydelsen av att undersökande journalister själva tar sig längst fram till positioner, för att hitta saker. Det är fint att se hur fynd sedan kan bidra till en ökad kunskap, särskilt med tanke på de faror det innebar att smuggla ut allt från Syrien.

Av dokumenten framgår det att den Islamiska statens kalifat är indelade i olika provinser kallade Wilayat, precis som i det tidigare kalifatet under Osmanska riket. Varje provins har en egen administration och ekonomisk myndighetsutövning, med lokalkontor i städer.

I ett dokument kan man läsa att en utländsk IS-rekryt har lämnat en anteckning på engelska om att han skänker sin bil till dagens kalifat och dess Bayt al-Mal (pengahus) som är ett slags traditionellt muslimskt centralbank med anor från 600-talet.

Texten på en annan affisch stadgar att tjuvar som attackerar folk ska dödas, eller korsfästas, eller få händer och ben avhuggna, eller landsförvisas. Inom kalifatet finns 16 centraliserade departement mellan Eufrat och Tigris som hanterar allt från juridik, hälsofrågor, tider för förskolestart och oljeförsäljning.

Vad berör dig mest?

– Det var hur iskallt och öppet IS beskrev sina amputationer och dödsstraff för diverse brott, vilket de förstås inte är ensamma om. Men också hur de i andra dokument beskrev ett noggrant byråkratiskt arbete och välfärdssamhälle, säger Joakim Medin.

På en annan papperslapp som han har hittat kan man läsa att lördagen den 3/12 1435 (27 september 2014) bokförde the General Financial Institution i staden Serrin, Wilayat Aleppo, att en man mottagit 200 000 syriska pund från staten. Abu Husam hade å statens vägnar inhandlat filtrerad diesel, sardiner, tvättmedel, inomhustofflor, stora mängder Coca Cola samt smörgåsar till fångar. Reparationskostnader för ett bildäck och en motor fanns också med i redovisningen. Varje inköp av varor var bokförda på separata signerade kvitton.

Allting var noga bokfört av en revisor för att motarbeta korruption.

Ett annat fynd är en översatt tidning som visar sig vara IS nyhetstidning Al-Yeraa som distribueras både online och i tryckt form. I en artikel från 2014, funnen på en sjukvårdsklinik i Syrien, beskrivs IS ursprung – när de stred mot amerikanska ockupationsstyrkor i Irak.

I ett annat dokument uppmanas gifta par att fylla i uppgifter och få poäng på färdigtryckta bröllopscertifikat om hur de hjälpt kalifatet. Om de har varit lojala länge, om någon skadats, eller om frun redan förlorat en make, bror eller far till jihad, får de extra poäng.

Summan av poängen avgör hur stort bidrag paret får från kalifatets välfärdssystem.

Sammantaget ger de översatta fynden en delvis ny bild IS. Den pensionerade generalen Stanley McChrystel som ledde de amerikanska styrkorna i Afghanistan sa nyligen i en intervju med The Guardian att ”om väst fortsätter att betrakta ISIS som ett stereotypt mördarband av psykopatiska mördare så riskerar vi dramatiskt att underskatta dem”.

Vad hoppas du att publiceringen leder till?

– En större förståelse för den extremistiska rörelse en hel massa länder i världen nu förklarat krig mot. Hur funkar de? Varifrån kommer deras tankegods? Men kanske också en vidare debatt om i vilken kontext de faktiskt uppkommit.