Nyheter om

“Jag vill sälja min njure”

Före talibanernas maktövertagande jobbade Zahra Rahmati för den tidigare afghanska regeringen. Nu faller hon fritt. För Blankspots reporter i Kabul berättar hon om beslutet att sälja sina organ för att överleva vintern.

Zahra Rahmati jobbade på en av landets myndigheter. Mannen var lärare på en av Kabuls skolor. Men sedan augusti har de inte fått någon lön. Familjen består av nio personer. Fem döttrar och två tvillingsöner på ett år. De levde ett medelklassliv i huvudstaden.

– Sedan talibanerna tog över har vi inte råd med något. Min man har diabetes och vi har inte ens pengar att kunna köpa insulin för. Jag kan inte amma de små eftersom min mjölk är slut och jag har inte råd att köpa ersättning heller. 

Zahra Rahmati beskriver en desperat situation där alla somnar hungriga. Där de båda ett-åringarna skriker konstant. 

– Det är en förälders mardröm att barnen vaknar på nätterna av ont i magen på grund av hungern. ”Mamma” skriker dem jag är hungrig jag kan inte sova, men den mardrömmen är vår verklighet. 

De äldre tjejerna frågar varje dag föräldrarna när de ska få lön så att de kan köpa mat. 

– Jag måste ljuga och säga att lönen kommer snart. Jag ser hur besvikna de är. 

Under vintermånaderna är rummet de alla sover i kallt och desperation växer i takt med att temperaturen sjunker. 

– Jag är rädd att alla mina barn inte kommer att överleva vintern. Jag har nu bestämt mig för att sälja en njure så vi kan köpa kol och elda för värme och mat. Om någon behöver en njure så kan de höra av sig. Jag vet inte hur man säljer en njure, men jag har hört att det ska gå, säger Zahra Rahmati.

FN:s matprogram (WFP) varnar nu för att 24 miljoner afghaner riskerar att svälta och att mot slutet av året kan 97 procent av befolkningen befinna sig under svältgränsen om inget görs. 

Foto: Arkivbild, fotograf Mohammad.

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.