Blankspot om ,

”Jag vet inte varför jag är kvar”

Fem av de personer som skulle utvisats i går sattes aldrig på planet. Kvar är i förvaret i Kållered är journalisten Wares Kahn som inte vet varför han fortfarande sitter inlåst. – Jag är både glad och ledsen på en gång. Jag har fått nytt liv igen, för andra gången, men samtidigt är jag jätteorolig […]

Fem av de personer som skulle utvisats i går sattes aldrig på planet. Kvar är i förvaret i Kållered är journalisten Wares Kahn som inte vet varför han fortfarande sitter inlåst.

– Jag är både glad och ledsen på en gång. Jag har fått nytt liv igen, för andra gången, men samtidigt är jag jätteorolig för vad som ska hända, säger han.

I dagsläget är det ingenting som tyder på att Wares Kahn kommer att få stanna i Sverige. Troligen kommer han att sättas på nästa transport till Afghanistan.

– Jag tänker jättemycket på varför jag inte släpptes ur förvaret i går som en av de andra utvisade gjorde, säger han.

Wares Kahns juridiska ombud, Charlotta Lagnander, är kritisk till hanteringen av hans fall. Hon har inte fått veta varför han inte utvisades i går men misstänker att det berodde på att han saknade resehandlingar – precis som när han skulle utvisas vid Lucia 2016.

Enligt Charlotta Lagnander är det märkligt att polisen och Migrationsverket meddelar personer att de ska utvisas ett bestämt datum utan att de först har tagit reda på om det är praktiskt möjligt.

– Gränspolisen har haft flera månader på sig att organisera detta. Om det är så att resedokument krävs borde man rimligen ha sett till att det fanns resedokument, säger hon.

Enligt Blankspots källor var det fem personer som i sista stund inte sattes på planet till Kabul i går. Av någon anledning har den afghanska ambassaden inte velat utfärdat resehandlingar just till dessa personer.

– Min uppfattning är att afghanerna helt enkelt inte tycker att de ska utvisas, säger Charlotta Lagnander.

Hon misstänker att familjeskäl kan ligga bakom några av besluten. Så är troligen fallet med fembarnspappan Rezai Hashmatolla, som Blankspot har berättat om tidigare. De afghanska myndigheterna ska ha uppgett att de tyckte att det var olämpligt att man separerade honom från hans familj i Sverige.

När det gäller Wares Kahn, vars familj är i Afghanistan, är orsakerna mer oklara. Carlotta Lagnander överväger nu att kräva en ny prövning av hans fall eftersom det inte verkar vara praktiskt möjligt att utvisa honom.

– Wares Kahn har suttit i 11 månader i förvar nu. Det går uppenbarligen inte att utvisa honom. Man kan inte hålla på så här, säger hon.

Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i region väst, bekräftar att en av de utvisade saknade resehandlingar och därmed inte kunde utvisas i går. De andra personerna kan han inte uttala sig om. Orsaken till att det inte fanns resehandlingar ska ha varit ett “administrativt strul”.

Kan det ha berott på att de afghanska myndigheterna inte ville ta emot just dessa personer, till exempel för att de inte ville splittra familjer?

– Jag håller inte det för otroligt men det är inget som jag har fått bekräftat, säger han.

Läs mer:

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.