Röster om

"Jag var mitt i attacken" Dagbok från Kabul, vecka 10

Förra veckan skedde ett attentat i Kabul och jag befann mig mitt i det. Jag ska berätta om vad som hände.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökandeDet här är min dagbok från Kabul. (Läs tidigare inlägg här.)

Det var under jubileumsceremonin för 25-årsdagen av Abdul Ali Mazaris död. Vi Hazarer kallar honom för ”nationens enande martyr”. Minneshögtiden attackerades för tredje året i rad.

Själva ceremonin ägde rum fredagen den 6 mars på ett ställe som kallas Mosalla, väster om Kabul.

Under talet av ceremonins arrangör, Mohammad Karim Khalili, började angriparna skjuta mot publiken, där även kvinnor och barn fanns.

Jag var där för att träffa en kille som utvisades från Sverige 2018. Han behövde hjälp med pengar för att kunna smugglas vidare till Iran.

Attacken började med skott och kvinnor och barn började skrika. Alla sprang ut på gatan och folk skrek att vi skulle hjälpa de skadade.

Jag såg kvinnor springa med sina barn, en kvinna skrek på hjälp för sitt barn.

Angriparna fortsatte skjuta människor. Jag fortsatte filma men polisen grep mig och raderade alla mina bilder och även det jag filmat. Polisen sa att jag inte fick fortsätta filma. Alla portar in till festplatsen stängdes.

Terroristerna sköt mot polisen under sex timmar.

Inrikesministeriet rapporterade 32 dödsfall och 81 skadade, och Vahidullah Mayar, talesmannen för ministeriet för folkhälsa, meddelade att av 32 döda var fem kvinnor. Bland de skadade fanns ett barn och sju kvinnor.

Angriparna sköt på publiken från en byggnad nära ceremoniplatsen, Shahed Mazari. Attacken startade 11:20 lokal tid och inte förrän 17:14 hade terroristernas gömställen hittats och rensats fullständigt.

Två av terroristerna dödades av polisens specialstyrkor och hela operationen leddes av afghanska specialstyrkor. När utländska trupper kom till platsen var det redan för sent och alla människor hade redan lämnat ceremonin eller dött på plats.

Inrikesministeriets talesman Nusrat Rahimi meddelade att polisen lagt beslag på en Kalashnikov, ett gevär, en raketdriven granat och två handeldvapen.

Man kan undra hur mycket krigsmaterial terroristerna hade med sig, för att kunna strida i hela sex timmar? Attentatet måste ha organiserats långt i förväg.

I ceremonin deltog även den förra presidenten Hamid Karzai, samt flera nuvarande och tidigare regeringstjänstemän. Men alla de överlevde attacken. Det var bara civila i publiken som dog.

Reaktionerna på attacken var att den fördömdes som “ett fruktansvärt brott”, ”en fientlig attack mot kvinnor och barn” och en ”ond attack”.

De skyldiga till attacken är inte terrorister från andra religioner –  det är muslimer som attackerar muslimer. I Islam finns många olika slags trosläror och vissa ideologier är otroligt skrämmande.

Det finns mördare inom olika religioner, men mellan muslimska grupper uppstår det ofta problem. De som anser att andra trosläror inte har rätt att finnas, har ärvt sin radikala tro av sina förfäder. Den här ideologin fortsätter skapa problem i samhället.  

Under attackens första timmar förnekade talibanerna någon som helst inblandning i attentatet, men IS tog på sig ansvaret.

Varför dödar de så många Hazarer? För att de tror att om Hazarerna får för mycket makt, så kommer mänskliga rättigheter eller utländska regler att styra Afghanistan. Terroristerna vill inte ha demokratiska regeringar. De vill fortsätta att följa traditioner som sträcker sig tusen år bakåt i tiden.

Under attackens första timmar talade Presidenten Mohammad Asharif Ghani från sitt citadell och kallade attentatet “ett brott mot mänskligheten.” I en tweet uppmanade han Abdullah Abdullah, Mohammad Karim Khalili, säkerhetsstyrkorna och räddningstjänsten att döda angriparna och att ta hand om de skadade. 

Trots att stora säkerhetsåtgärder vidtogs för evenemanget och säkerhetsstyrkor fanns på plats, startade angriparna attacken just när Mohammad Karim Khalili, en av ceremonins arrangörer, höll sitt tal. Timmarna efter attentatet meddelade han att säkerhetsstyrkorna och myndigheterna, hade försäkrat honom om att alla säkerhetsåtgärder tagits för ceremonin och att ingen allvarlig hotbild fanns.

Arrangörerna och deltagare i evenemanget har nu begärt att förövarna ska identifieras.

Mohammed Karim Khalili sa att attacken involverat både tunga och lätta vapen. Han beskrev attacken som “brutal och terroristisk” och ”ett tecken på svaghet hos det afghanska folkets fiender”. Han uppmanade säkerhetsorganen att “rensa bort gärningsmännen” från platsen så snart som möjligt.

Det är klart att folk pratar om vilka som kan anses vara förövare och ha arrangerat detta terroristbrott. En del misstänker att attacken var arrangerad. Asadullah Saadati, Abdullahs andra suppleant, skriver det i ett Facebook-inlägg och liknande uttalanden har gjorts av Abdullah Abdullah, Mohammad Mohaqiq och Mohammad Karim Khalili.

Abdullah Abdullah kallar attacken komplex och menar att den bör utredas öppet. Han insisterar på att fredagens attack inte kan liknas vid tidigare års attacker.

I år hölls jubileumsceremonin av både Mohammad Mohaqiq och Mohammad Karim Khalilis partier gemensamt, men tidigare år har de haft separata ceremonier. Mohammed Mohaqiq menar att minnet av Abdul Ali Mazari fört dem samman. Han framhöll också att inget politiskt eller militärt skadats och beskrev attacken som ”feg”, eftersom terroristerna öppnat eld mot civilbefolkningen.

Hur är det möjligt att skjuta folk med skott rakt i huvudet? 

Tyvärr finns terrorister och de är ett virus farligare än corona.  

Vissa organisatörer har erkänt att det fanns rykten om att ceremonin hotades och menar att det fanns en “uppenbar vårdslöshet” från myndigheternas sida vad gäller säkerheten.  

Jag skriver ofta om att rasismen i Afghanistan är ett jätteproblem. För religion och traditioner är verkligen det största problemet här och störst antal döda finns bland hazarerna. Varje år dör många hazarer för att de är shiamuslimer och talibanerna, som är sunnimuslimer, har problem med att Hazarer följer sin tradition och firar den.

Jag skrev tidigare att Amerikas fredsavtal med Talibanerna inte betyder någonting. Det riskerar bara att göra situationen än sämre för de mänskliga rättigheter i Afghanistan. Om talibanerna tar plats som härskare så försvinner mänskliga rättigheter helt.

Jag anser att talibanerna är terrorister och accepterar inte alls att de ska styra över Afghanistan. Jag säger bara min åsikt här. Vi måste våga tala, för annars, om vi bara accepterar, kommer ingenting att ändras.

Coronaviruset har kommit i år, men vi har under flera år haft ännu farligare hot mot våra liv – ett farligare virus, och det är talibanerna. Det här gäller alla afghaner, men främst oss hazarer.

Denna vecka har också talibanerna krävt att 5000 fängslade terrorister ska släppas ur fängelset. Jag tycker det att det blir otroligt svårt för oss afghaner ifall Ashraf Ghani släpper ut dem. De är terrorister och de är jättearga nu. Så fredsavtalet kan var problematiskt ifall de som släpps ut kan kriga hur mycket som helst. 

Fem tusen krigare är inte ett litet antal personer – det är en helt otroligt dumhet av USA och Ashraf Ghani, ifall de beslutar att släppa dem fria.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”.