Röster om ,

"Jag har börjat odla grönsaker" Dagbok från Kabul vecka 17

"Jag och de andra utvisade håller på att odla grönsaker. Det finns en stor tomt där vi kan bo där man kan odla hur mycket som helst," det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Mitt under allt pågående elände fortsätter talibanerna med sina våldsamma attacker runt om i landet. Nu saboterar de dessutom elstolpar som dragits in från utlandet så att vi får elavbrott.

Afghanistan är beroende av strömmen från utlandet, vi har en del solceller men de räcker inte till allt. Nu är Kabul nedsläckt på kvällen. Sjukhusen kämpar för att ta emot och vårda alla coronapatienter. Jag är rädd att elavbrotten ska orsaka patienters död om det till exempel sker under en pågående operation. 

I Afghanistan bor det ungefär 34 miljoner människor och de allra flesta är rädda för talibanerna. Det finns förstår de som stödjer talibanerna med. Jag kan inte förstå hur de tänker eller vad de tror på.

Talibanerna fortsätter att döda folk trots att de påstår att de skrivit på ett fredsavtal. Jag tror att de talibaner som nu släppts ur fängelset som en del av förhandlingar med regeringen kommer att skada vårt land. Många har redan gripits igen för explosioner i Kabul. 

Det kostar många dollar varje gång talibanerna saboterar en elstolpe. När strömmen är borta och många hus står mörka tror jag de blir enkla mål för inbrottstjuvar. I coronatider är det otroligt svårt att inte ha el hemma. Elavbrottet har varit besvärligt för oss och orsakat problem. Så länge strömmen är borta har vi inte tillgång till wifi där vi bor, vilket är väldigt irriterande.  

Afghanistan är ett utav de länder som tar störst skada av coronaviruset. Det finns inte lika många smittade här som de gör i många andra länder, men många är fattiga och går hungriga när de inte får jobba.

Jag och de andra utvisade håller på att odla grönsaker. Det finns en stor tomt där vi kan bo där man kan odla hur mycket som helst. Jag odlade ganska mycket med min pappa när jag barn och vet en del om hur man får en bra skörd. Problemet är att vi inte alltid har vatten och att det kan bli ganska dyrt att odla mycket.

Men det blir ändå billigare att odla tomater och potatis själv än att köpa det. Vi har också odlat andra grönsaker som är bra att ha hemma. 

Idag planterade jag också olika sorters blommor på tomten, det luktar jättegott. Det är inte lika vanligt här i Afghanistan att man planterar blommor i trädgården eller att ha blommor i huset som det är i Sverige, men jag tror att det kanske kommer att bli vanligare.

Jag har bott hos svenskar och besökt många svenskar, jag har aldrig sett ett svenskt hem som inte haft blommor inomhus. Här är majoriteten av befolkningen fattiga, så de har nog svårt att köpa blommor, de behöver köpa mat istället.

Nu har Ramadan börjat. Ramadan är den absolut viktigaste högtiden för muslimer, och jag tänkte berätta lite om den för de av er som inte vet. Under Ramadan får man inte äta eller dricka på offentliga platser eller inför andra som kan se.

Under Ramadan fastar muslimer från soluppgången till solnedgången. Fasta finns i vissa andra religioner också. Men om man bor i norra Sverige och Ramadan infaller på sommaren blir det svårt eftersom det blir mörkt så sent. Därför finns det särskilda regler för de muslimer som bor i norra Sverige; vissa religiösa ledare säger att man får fasta efter Meckatiden, andra säger att man måste vara i ett muslimskt land under fastan. 

Om man är muslim kan det vara besvärligt att bo i Sverige under Ramadan. För oss som följer Sveriges regler är det istället svårt att bo här i Afghanistan under Ramadan.

Sverige utvisade mig till Afghanistan och tyckte att jag kunde bo här.

Jag försöker att klara mig.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”.