Nyheter om ,

Italienska turister vill inte lämna Etiopien

Trots att deras visum gått ut vill 35 italienska turister inte återvända till det av coronaviruset hårt drabbade Italien. Fallet väcker stor munterhet i de etiopiska sociala medierna: ”De första Europeiska invandrarna har äntligen kommit” skriver en användare.

I Italien har 250 personer dött under det senaste dygnet, vilket är den högsta siffran i landet hittills. Samtidigt varnar myndigheterna för att antalet smittade kan komma att öka drastiskt de närmaste dagarna.

I Etiopien har man hittills konstaterat fem fall av viruset i landet, samtliga befinner sig i en 14-dagar lång karantän.

Det som gör fallet med de 35 turisterna som stannat längre än deras visum tillåter speciellt är landets historia.

Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini invaderade Etiopien 1935, men redan 1941 slog de allierade ut italienarna och Abessinien återfick sin självständighet.

På twitter skriver en användare att ”Etiopien har redan haft tillräckligt med italienare som stannade för länge” medan andra menar att ”de är mer än välkomna att stanna. Nu är en tid för solidaritet inte splittring”.

Afrika har hittills varit relativt skonat från coronavirusets utbredning, men även om antalet fall fortfarande är lågt jämfört med siffrorna i Asien och Europa växer nu oron för att smittan ska få spridning på kontinenten.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.