Nyheter om ,

Israel misstänks fortsatt exportera vapen till Azerbajdzjan

Mitt under brinnande krig mellan Israel och Hamas misstänks Israel för att fortsätta vapenleveranserna till Azerbajdzjan.

Inför krigen i Nagorno-Karabach 2020, invasionen av Armenien 2022 och den senaste offensiven mot Nagorno-Karabach för en månad sedan har flygtransporterna av vapen ökat från Israel till Azerbajdzjan.

Nu rapporterar flera kaukasiska större sociala medier-konton som bevakar konflikten att flygtransporterna från Israel till Azerbajdzjan som förmodas bära vapen fortsätter.

Det sker samtidigt som den Brysselbaserade tidningen Politico rapporterar att amerikanska uppgifter läckt om att Azerbajdzjan planerar en ny invasion av Armenien. Uppgifterna tillbakavisades senare av det amerikanska utrikesministeriet.

Blankspot har tidigare skrivit om att 69 % av Azerbajdzjans vapen är från Israel. Under kriget 2020 rapporterade Amnesty International att Azerbajdzjan bland annat använt sig av israeliska klusterbomber. Uppemot 65 % av Israels olja anses komma från Azerbajdzjan, enligt OEC.

Ländernas relation har de senaste åren stadigt förbättras i takt med handelsutbytet ökat.

Ett av flygplanen som förmodas transportera vapen till Azerbajdzjan. Screenshot från flightradar24.com

Förutom fysisk krigsmateriel är även Azerbajdzjan en av världens största användare av israeliska spionprogramvaran Pegasus, vilken används både mot den interna oppositionen och mot Armenien i krigsföring.

Enligt turkiska medier som citerar en ledare från Hamas från Twitter ska även terrorgruppen ha berömt Azerbajdzjan för krigssegern 2020. Hamas har inte uttalat sig om den senaste azerbajdzjanska offensiven mot Nagorno-Karabach 2023.

Offensiven resulterade i att över 100 000 armenier tvingades fly från Nagorno-Karabach. Både EU-parlamentet och Europarådets parlamentariska församling har kritiserat Azerbajdzjan för att orsaka en etnisk rensning av armenier. Inom den närmsta månaden förväntas Internationella domstolen i Haag behandla frågan.

På flygföljarsajten, Flightradar24, är rutten för de azerbajdzjanska transportplanen öppna.

Det rör sig om två transportplan av modell Ilyushin Il-76 som tillhör det azerbajdzjanska flygvapnet, men som opereras av det statligt ägda Silkway Airlines. De ska ha flugit åtminstone tre vändor totalt mellan den 13 och 16 oktober mellan Azerbajdzjans huvudstad Baku och den israeliska staden Tel Aviv. Fler resor är enligt Flightradar24 inplanerade mellan länderna.

Samma flygplan ska ha använts tidigare år i samband med tidigare upptrappning och anses användas av Azerbajdzjan uteslutande för militära ändamål.

Denna gång sker det dock mitt under brinnande krig mellan Israel och Hamas.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev besökte i helgen för första gången sedan offensiven mot Nagorno-Karabach, och första gången någonsin, de delar av Nagorno-Karabach som fram till flykten kontrollerades av armenier.

Vid ett tal från Nagorno-Karabachs före detta huvudstad Stepanakert deklarerade Ilham Alijev att det inte finns några planer på att angripa Armenien, så länge Armenien inte är ute efter en hämndaktion.

– Nej, jag gör som jag säger; alla vet det, inklusive Armenien, och de bör inte glömma det heller. Glöm inte det patriotiska kriget! Glöm inte terrorismbekämpningen! Om några krafter i Armenien någonsin tänker på hämnd, låt dem ta en ordentlig titt på dessa bilder (red: av den azerbajdzjanska flaggan i Stepanakert), sade Ilham Alijev.

Ilham Alijev hissar den azerbajdzjanska flaggan i Nagorno-Karabach. Foto president.az

Fortfarande saknas ett fredsavtal mellan Armenien och Azerbajdzjan, vilket innebär att konflikten länderna emellan är trots den etniska rensningen av Nagorno-Karabach inte löst.

De senaste veckorna har azerbajdzjanska diplomater världen över uttryckt att Armenien måste överlämna enklaver som finns på armeniskt territorium. Efter Sovjetunionens fall uppstod armeniska respektive azerbajdzjanska enklaver i båda länder.

I Armenien finns farhågor om att Azerbajdzjans krav kan fungera som en förevändning för att invadera landet.

Azerbajdzjan ställde därtill in sin närvaro vid ett EU-lett fredssamtal vid toppmötet i Granada den 5 oktober med hänvisning till att de är anti-azerbajdzjanska i och med Frankrike och Tyskland skulle delta. Azerbajdzjan menar att framför allt Frankrike tagit Armeniens ställning i konflikten och önskade att Turkiet skulle närvara vid mötet i Granda.

I stället föreslog Azerbajdzjan att fredssamtalen ska ske antingen i Georgien eller med Rysslands medling, vilket Armenien inte önskar.

Toppbild: Ett azerbajdzjanskt flygplan av modell Ilyushin Il-76.