Nyheter om

Isaias Afwerki landar i Addis Abeba till helgen

Blankspot kan bekräfta uppgifterna att Isaias Afwerki följer upp Abiy Ahmeds resa till Asmara genom att själv göra en historisk resa till Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

I veckan blev det stora rubriker när Etiopiens premiärminister reste till Asmara. Kort därefter meddelade de båda grannländerna i ett gemensamt uttalande att de inte längre var i krig med varandra. Nu kommer nästa stora nyhet i den intensiva fredsprocessen när besöket följs upp i Addis Abeba.

Det rapporterades först av den etiopiska tidningen The Reporter, men Blankspot kan nu också med egna källor bekräfta uppgiften.

 Den gemensamma deklarationen satte punkt för en av Afrikas mest långdragna konflikter, gränskriget mellan länderna 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades.

Sedan dess har alla diplomatiska band varit brutna.

Helgens besök kommer enligt källor att handla om den praktiska implementeringen av avtalet.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.