Nyheter om

Isaias Afwerki landar i Addis Abeba till helgen

Blankspot kan bekräfta uppgifterna att Isaias Afwerki följer upp Abiy Ahmeds resa till Asmara genom att själv göra en historisk resa till Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

I veckan blev det stora rubriker när Etiopiens premiärminister reste till Asmara. Kort därefter meddelade de båda grannländerna i ett gemensamt uttalande att de inte längre var i krig med varandra. Nu kommer nästa stora nyhet i den intensiva fredsprocessen när besöket följs upp i Addis Abeba.

Det rapporterades först av den etiopiska tidningen The Reporter, men Blankspot kan nu också med egna källor bekräfta uppgiften.

 Den gemensamma deklarationen satte punkt för en av Afrikas mest långdragna konflikter, gränskriget mellan länderna 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades.

Sedan dess har alla diplomatiska band varit brutna.

Helgens besök kommer enligt källor att handla om den praktiska implementeringen av avtalet.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.